Press "Enter" to skip to content

36 de ani de la moartea lui Constantin Macarovici, membru marcant al chimiei româneşti

1510: S-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân

1741: A apărut „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul „Mercure de France”, în iulie 1742.

1862: Se naşte Maria Cunțan, poetă română 

1873: În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Băsești arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.

1777: Se naşte Dinicu Golescu, cărturar și memorialist român

1875: Se naşte Nectarie Cotlarciuc, mitropolit al Bucovinei 

1915: Se naşte Teoctist Arăpașu (Prea Fericitul Părinte Teoctist), patriarhul Bisericii ortodoxe Române

1929: România ratifică Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog)

1929: La această dată încep cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon.

1935: Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezintă în premieră „Bing Bang” – primul film sonor realizat la București cu o aparatură construită de inginerul român Argani.

1953: Frontul Plugarilor se autodizolvă.

1956: Stabilirea de relații diplomatice între România și Uniunea Myanmar (Birmania).

*1984: A încetat din viaţă Constantin Macarovici, chimist, academician 

1987: Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație.

Sursa: Wikipedia

* Academicianul Constantin Macarovici, membru marcant al chimiei romanesti, s-a nascut, in urma cu peste un veac, la 22 februarie 1902, in localitatea Negresti din judetul Vaslui. Dupa studii primare si liceale, a urmat cursurile Facultatii de stiinte a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, devenind licentiat in anul 1926. In perioada 1927-1938 ocupa o serie de posturi in ierarhia universitara printre care: asistent, profesor si apoi decan al Facultatii de Chimie din Cluj. A fost de asemenea si director adjunct al Institului de Chimie al Academiei… citiţi mai mult

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.