Press "Enter" to skip to content

Încercări alarmante de a submina democrația românească

„CINE?” A fost reacția multor români când Viorica Dancila a devenit al treilea prim-ministru în doar șapte luni, pe 29 ianuarie. Că ea este prima femeie care a condus guvernul țării ar fi putut fi un motiv de sărbătoare, dacă cineva credea că o să-și facă treaba. Puțini fac. De îndată ce a fost aleasă, a dispărut în biroul lui Liviu Dragnea, liderul partidului său, PSD. Dl. Dragnea îl cheamă. Dacă doamna Dancila se dovedește a fi nedorită sau incapabilă să facă ceea ce dorește, va fi aruncată la gunoi.

Există un singur motiv pentru care doamna Dancila este prim-ministru. O condamnare pentru fraudă electorală îl împiedică pe dl Dragnea să-și ia singur treaba. El este judecat pentru abuz în funcție, iar în luna noiembrie a anului trecut, puternica Direcție Națională Anticorupție (DNA) la acuzat de formarea unui „grup criminal organizat”, cu scopul de a fura fondurile UE. Dl. Dragnea spune că este nevinovat, dar dacă este găsit vinovat, este probabil să meargă la închisoare. Aceasta înseamnă că, dacă doamna Dancila nu va putea trece printr-un pachet de reforme judiciare propuse, care ar dezincrimina anumite categorii de abuz de putere și, în conformitate cu opoziția slabă și împărțită, aduce justiția românească sub control politic.

„România începe să arate ca Polonia și Ungaria”, spune Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România, un partid de opoziție. „Nu este o chestiune de ideologie, ci o grămadă de băieți care au probleme cu legea, așa că vor să schimbe legea pentru ei înșiși.” Cinci cabinetul doamnei Dancila au fost sau sunt cercetate pentru corupție. Fostul primar al PSD din Constanța, acuzat de corupție de DNA, declară că solicită azil politic în Madagascar. Dl. Dragnea este unul dintre un grup de politicieni și oameni de afaceri români care se petrec în mod regulat împreună într-o stațiune braziliană. În 2015, Costel Comana, altul din grup și fostul partener de afaceri al dlui Dragnea, sa sinucis într-o toaletă de avion când doi dintre asociații săi au fost arestați.

UE a sprijinit crearea de instrumente independente pentru a aborda problema corupției din România. Un rezultat a fost ADN-ul. Puțini, totuși, se așteptau că ar fi atât de reușit. A expediat sute de oameni de înaltă calitate în închisoare. În ultimii cinci ani au inclus un prim-ministru, cinci miniștri și 25 de parlamentari. Mulți mai sunt judecați. Dar, acum, propunerile de reformă a justiției includ interzicerea utilizării înregistrărilor la procese, ceea ce, spune Vlad Voiculescu, fost ministru, înseamnă „sfârșitul ADN-ului așa cum îl știm”.

Înainte de a ajunge să conducă PSD, dl. Dragnea era un baron local, responsabil de partidul său în provincia sa locală Teleorman. Acum el este regele baronilor și trebuie să-i țină fericiți. În Alexandria, capitala Teleorman, primarul PSD, Victor Dragusin, spune că liderul său face o treabă bună. Este doar o rușine, crede el, că partidul a făcut o asemenea șansă de a-și explica reformele justiției propuse. Ei vor îmbunătăți eliberarea justiției, consideră – și arată cazul lui Adrian Năstase, un fost prim-ministru care a fost închis „fără dovezi” pentru a face un „exemplu al lui”. Politicienii de la PSD se plâng frecvent că ADN-ul este motivat politic și face parte dintr-un „stat paralel” care include elemente ale serviciilor de informații.

În Alexandria, dl Dragusin prezintă o nouă sală de sport și lucrează la clădiri universitare. El spune că dorește mai mulți bani din București și din UE. Doamna Dancila trebuie să livreze, sau poate să-și urmeze rapid predecesorii în uitare.

articol preluat: www.economist.com

Abonați-vă la newsletterul nostru!

Comments are closed.