Press "Enter" to skip to content

REVOLTĂTOR. Primarul sectorului 5 a inaugurat o statuie denumită Regina Maria care nu o reprezintă pe regină.

„Cu o înălțime de 2 metri, așezată pe soclul din piatră cântărind 6 tone și modelată din 500 de kg de bronz, în registru realist, de sculptorul Anton Rațiu, statuia punctează în cotidian sobrietatea, eleganța şi măreția Reginei Maria.” Extrasul din Comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 5 și realitatea din teren, respectiv monumentul Reginei Maria amplasat pe 1 decembrie 2018 în zona Izvor, au o singură legătură: lipsa de rigoare atât la nivelul exprimării verbale cât și a celei vizuale. Lucrarea nu a fost „modelată din 500 de kg de bronz”, a fost modelată în lut și turnată în bronz în tehnica „cerii pierdute”.

 

Fiind singurul paragraf din Comunicat care se referă la monument, merită atenție și mai ales o analiză, cu atât mai mult cu cât această lucrare de for public strică atât imaginea Reginei Maria, cât și peisajul urban în care a fost amplasată.

Aflăm că statuia este realizată „în registru realist”, asta însemnând o atenție sporită asupra detaliilor anatomice, stăpânirea volumetriilor drapajului, o asemănare cu modelul. Or lucrarea nu este în caracterul personajului. Regina Maria a României nu poate fi recunoscută nici prin noblețe, nici prin atitudine, nici prin portret. Nu e ea.

Întrebarea este cum a ajuns domnul Anton Rațiu să facă acest monument? A existat o comisie de evaluare? În fotografiile de la vernisaj apar doar preoți, câțiva copii și o mână de oameni. De ce nu au participat artiști, critici și istorici de artă? Oare atâta merită Regina Maria a României, unul dintre ctitorii României Mari, astăzi la 100 de ani de la înfăptuire? Atâta merită Bucureștiul, atâta merităm noi? Ca primul monument de for public al Reginei Maria în capitala țării pe care a iubit-o mai presus de ființa sa să nu o reprezinte pe ea?

citiți continuarea: www.inprimarie.ro

Abonați-vă la newsletterul nostru!

Comments are closed.