Press "Enter" to skip to content

Lipsa donatorilor, marea problemă a transplantului în România în 2018

Un număr de 160 de donatori potenţiali de organe au fost înregistraţi în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord, după cum anunţa în luna noiembrie şefa Agenţiei Naţionale de Transplant, Anca Baculea.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța în noiembrie că va fi „în prima linie a donării de organe”.

„Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă și toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluționa transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătății s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aș ruga să ne susținem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, afirma Pintea.

Ea a arătat, la bilanțul celor 11 luni de mandat, că viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele județene de urgență cu secție de Anestezie și Terapie Intensivă să facă prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, în mai multe spitale județene, unde au fost declarați pacienți în moarte cerebrală și nu s-a făcut nicio prelevare de organe. Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea preciza și că Programul Național de Transplant va fi reorganizat, iar începând de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.

57 de unităţi medicale au primit acreditare temporară pentru activităţi cu organe, ţesuturi, celule de origine umană

Măsurile de stimulare a transplantului de organe au continuat în toamnă cu aprobarea unei ordonanţe de urgenţă privitoare la acordarea acreditării temporare pentru 57 de unităţi care desfăşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană. Se crea, astfel, cadrul legal pentru ca aceste unităţi să îşi desfăşoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, până la obţinerea unei noi acreditări.

Abonați-vă la newsletterul nostru!

Comments are closed.