Press "Enter" to skip to content

Guvernul Dăncilă, GAURĂ DUBLĂ în buget față de Grindeanu și Tudose la un loc

Execuţia bugetului general consolidat pe primele 11 luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 26 de miliarde de lei, respectiv 2,74% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate, vineri seara de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Deficitul este de 2,6 ori mai mare decât cel realizat anul trecut de cabinetele Dragnea 1 și 2 împreună.

Decembrie este în mod obișnuit una dintre lunile în care statul face cheltuieli mari, chiar peste 10 miliarde lei, astfel că, deși ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a transmis în trecut că Guvernul mizează în acest an pe o execuție mult mai uniformă față de anii din urmă, riscurile ca statul să treacă pentru anul 2018 de limita de 3% sunt foarte mari.

De ce este important: Păstrarea cheltuieilor bugetare sub 3%, nivelul maxim agreat în UE, ține sub control îndatorarea țări  transmite și un mesaj foarte important celor are finanțează datoria statului. În cazul în care statul arată că nu poate ține deficitul sub control, băncile și alți investitori mari ar putea consideră că a devenit mai puțin sigur să împrumute bani României, caz în care vor cere dobânzi mai mari Guvernului. În acest context, taxele recente anunțate de Guvern în mai multe domenii, cum ar fi bancar, telecom sau energie, s-ar putea să fi fost lansate intempestiv, la final de decembrie, pentru a asigura de anul următor o sursă suplimentară de bani pentru cheltuielille ce par scăpate de sub control, cu gauri in buget tot mai mari de la luna la luna.

Abonați-vă la newsletterul nostru!

Comments are closed.