Press "Enter" to skip to content

REVOLTĂTOR. Ana Pauker, alături de regina Maria, pe un afiş al unui simpozion organizat de Consiliul Judeţean Vaslui

Imaginea politicianei comuniste Ana Pauker, una dintre figurile centrale ale aparatului represiv care a adus comunismul în România, a apărut alături de cele ale altor femei celebre ale României, precum regina Maria şi Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România.

Evenimentul este girat, potrivit afișului oficial, de Consiliul Județean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu, important baron local PSD, fost profesor de marxism și leninism.

Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Ștefan Cel Mare, a spus, pentru hotnews.ro, că nimeni nu face apologia comunismului sau a bolșevismului, dar trebuie să ne împăcăm cu ideea că Ana Pauker este un personaj din istoria acestei țări.

„Ana Pauker, ne place sau nu, a fost prima femeie ministru de externe din lume. Acolo era poza ei și în acel dosar au apărut multe alte doamne care au fost prima femeie avocat, prima femeie arhitect, prima femeie doctor în științe juridice, aveam și inventatoarea geriatriei și așa mai departe. Ei bine, din acel dosar mare cineva a trebuit să facă un afiș un pic mai mic. Nu a fost cu rea intenție, nu a fost cu vreo direcție. Pur și simplu s-a făcut o greșeală, s-a pus o fotografie într-un mod nefericit, altfel decât ar fi trebuit să fie”, a mai spus Ramona Mocanu. 

Ana Pauker, care poartă răspunderea stalinizării României, a intrat în Partidul Comunist încă de la înființarea lui, în 1921. Dar înainte de asta fusese parte a mişcării contestatare de stânga, la aproape 22 de ani, din 1915, odată cu aderarea la partida social-democrată condusă de Christian Rakovski şi urmase, în acelaşi timp, evoluţia spre ridicarea unei linii comuniste pure şi dure, după modelul leninist.

foto: libertatea.ro

Abonați-vă la newsletterul nostru!

Comments are closed.