Press "Enter" to skip to content

18 aprilie 1935/ a încetat din viață Panait Istrati, vagabondul cu patru clase care a învăţat franceza din dicţionare şi a marcat literatura română.

Panait Istrati (10 august 1884-16 aprilie 1935) s-a născut în Brăila, ca fiu nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec, Gherasim Valsamis, grec chefalonit.

A copilărit în Baldovinești. Și-a câștigat existența ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar și al unui vânzător ambulant. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne.

In acest timp, a citit si a scris, fiind extrem de pasionat de literatura, cu toate ca nu si-a permis sa studieze. Prima sa povestire, „Chira Chiralina”, publicata in 1923 a fost un succes, motiv pentru care i-au urmat cateva romane. In 1927 a inceput sa calatoreasca in Rusia, lucru care l-a inspirat sa continue sa scrie.

Prozele și romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.

„Cărţile ne arată ceea ce mintea noastră singură nu-i în stare să ne facă a pătrunde.” Panait Istrati

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries