Press "Enter" to skip to content

2 iunie 1816: S-a născut C. A. Rosetti, spiritul incandescent al revoluției pașoptiste

Calendar istoric: 2 IUNIE

  • 1881: Guvernul SUA recunoaște independența de stat a României.
  • 1816: S-a născut Constantin A. Rosetti, deseori numit C. A. Rosetti –, a fost un om politic și publicist român, unul din conducătorii Revoluției de la 1848 din Țara Românească și puternic militant al luptei pentru Unirea Principatelor Române. Rosetti a fost unul dintre membrii fondatori ai Societății literare române, care a devenit ulterior Academia Română.
  • 1821: S-a născut Ion C. Brătianu, a fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, cel de-al paisprezecelea premier al României, fratele lui Dumitru C. Brătianu. A fost membru de onoare (din 1888) al Academiei Române.
  • 1882: S-a născut Ion Antonescu, mareșal, a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, (general), șeful Biroului Operațiilor din Marele Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost cel de-al 43-lea prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”.
  • 1952: Începe guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
  • 1964: A încetat din viață Dumitru Caracostea, a fost un critic, istoric literar și folclorist român. Este considerat a fi, alături de Tudor Vianu, unul dintre cei mai mari stiliști ai literaturii române. În pofida vârstei sale înaintate, a fost arestat de autoritățile comuniste în anul 1950 și încarcerat timp de cinci ani ca deținut politic.
HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries