Press "Enter" to skip to content

22 iunie 1963: A încetat din viață Maria Tănase, privighetoarea cântecului popular românesc

Calendar istoric: 22 IUNIE

1498: Ștefan cel Mare a condus o expediție de represalii în Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate așezările și cetățile din Galiția, până aproape de Cracovia.

1913: A încetat din viață Ștefan Octavian Iosif, a fost un poet și traducător român, membru fondator al Societății Scriitorilor Români.

1922: A încetat din viață Tache Ionescu. A fost un om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de cel de-al 29-lea prim-ministru al României în perioada 1921-1922. De-a lungul vieții a folosit mai multe nume (Dumitru G. Ioan, Dimitrie G. Ioan, Dimitrie G. Ionescu, Demetru G. Ionescu, etc.), pentru ca odată cu intrarea în viața politică să se oprească la numele pe care avea să-l folosească până la moarte, Take Ionescu.

În perioada Vechiului Regat, Ionescu s-a remarcat îndeosebi în funcţia de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii publice şi ca ministru de Finanţe. Take Ionescu a fost exponentul cel mai autorizat al diplomaţiei româneşti în perioada imediat următoare Primului Război Mondial, de numele său legându-se crearea Micii Înţelegeri, o alianţă la nivel regional, care urmărea să creeze un climat de pace şi securitate în centrul şi sud-estul Europei. 

1940: S-a creat Partidul Națiunii, care a înlocuit Frontul Renașterii Naționale, partid înființat de regele Carol al II-lea la data de 16 decembrie 1938, fiind primul partid de masă din România.

1963: A încetat din viață Maria Tănase, interpretă română de muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. A fost supranumită Pasărea măiastră, de către Nicolae Iorga, în anul 1938.

„Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, ori „Privighetoarea cântecului popular românesc”, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic în muzica românească, fiind însă considerată şi prima divă din ţara noastră, în adevăratul sens al termenului.

Maria Tanase a venit pe lume in 1913, in mahalaua Caramidarilor. Tatal, Ioan Coanda Tanase, se considera prea sarac ca sa hraneascatrei guri si i-a cerut nevestei sa lepede copilul. Ana Tanase, oardeleanca din Fagaras cu frica de Dumnezeu, l-a ignorat si aadus-o pe lume pe Maria. A crescut inconjurata de cantece. Asculta la doinelemuncitorilor din gradinta tatalui, cultivator de legume si flori,si le reproducea parintilor acasa. Uneori se ascundea in cimitir siasculta bocetele batranilor. Prima melodie pe care a cantat- o oamenilor avea sa fie bocetul unchiului sau ce-si pierduse sotia.

A făcut turnee artistice în Anglia, Franța, Turcia, Bulgaria, Austria, Cehoslovacia. În 1939 a participat la expoziţia de la New York. “Între oamenii mari care au venit să mă asculte la New York, a fost şi George Enescu. Mi-a mulţumit frumos, iar eu i-am sărutat sfioasă mâna, aşa cum i-o sărutasem lui Nicolae Iorga la Văleni. I-aş fi sărutat-o şi lui Constantin Brâncuşi, oltean de-al meu, sculptor vestit în toată lumea. Numai că el mi-a luat-o înainte, sărutând-o dânsul pe a mea. Venise, chiar în ajunul întoarcerii mele în ţară, să mă mai audă o dată. În timp ce-i cântam «Lung e drumul Gorjului», Brâncuşi s-a ascuns cu faţa la perete, să nu-i văd lacrimile ce-l podidiseră.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București.

Doina este cântecul elegiac al străbunilor.

Maria Tănase

1992: A apărut, la București, sub conducerea redacțională a lui Ion Cristoiu, primul număr al cotidianului Evenimentul zilei.

1995: La Paris, România remite oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.

surse: wikipedia.ro, radioromaniacultural.ro, zf.ro, ziarulmetropolis.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries