Press "Enter" to skip to content

6 iunie 1883: A încetat din viaţă Ciprian Porumbescu, marele compozitor care a fost aruncat în temniţă pentru dragoste de ţară. 

Calendar istoric: 6 IUNIE

1883: A încetat din viaţă Ciprian Porumbescu. A fost un compozitor roman care s-a nascut in 1853 si care in cei 29 de ani de viata a dat publicului nenumarate opere care sunt renumite peste tot in lume. El a compus prima opereta romaneasca, “Crai Nou”, iar creatia sa muzicala a fost una diversa, care a inclus muzica pentru voce si pian, corala laica, religioasa si instrumentala. 

În 1878, din cauza unor manifestări patriotice, este întemniţat de reprezentanţii autorităţii austro-ungare. În frigul şi răcoarea temniţei, tuberculoza i s-a agravat. În timpul detenţiei şi-a scris, însă, cele mai bune piese: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „la malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostaşilor români”. A murit la 29 de ani în Stupca, acum acest sat fiind numit în onoarea sa „Ciprian Porumbescu”.

Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic; manifestând în totalitate elemente tehnice și de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afișează o serie de trăiri personale, gânduri și idei, ce doar în acest mod pot fi auzite.

1930: Restaurația carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors în țară, intrând ilegal, cu pașaport fals. Partizanii reîntoarcerii lui Carol pe tron așteptau momentul oportun. Iar acesta a răsărit la începutul verii anului 1930. Carol, fără niciun plan clar, pleacă spre România de la Paris cu un automobil cu destinația München, de unde ia avionul, aterizează la Cluj, de unde ia alt avion, iar mai apoi ajunge la aeroportul Băneasa, pe 6 iunie. Într-o mașină Carol sosește la Palatul Cotroceni, unde este întâmpinat de Principele Nicolae.

1931: A încetat din viaţă Alexandru Voevidca,  a fost un folclorist și muzicolog român, dirijor de cor și orchestră din zona Bucovinei.

1932: Alexandru Vaida-Voievod a fost ales președinte al Consiliului de Miniștri (6 iunie-10 august 1932).

1960: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime: 1,85 m.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries