Press "Enter" to skip to content

6 noiembrie 1983: A încetat din viață Ion Jalea, artistul care a sculptat toată viaţa cu o singură mână.

Calendar istoric: 6 NOIEMBRIE

1480: Prima mențiune documentară a „sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu carne, lumânări și alte provizii.

1877: Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, ocupă, orașul-cetate Rahova (7-9 nov).

1911: S-a născut Maria Lătărețu, cântăreață de muzică țărănească și populară română, de etnie romă (d. 1972)

1983: A încetat din viață Ion Jalea, sculptor român, membru al Academiei Române (n. 1887).

Ion Jalea s-a născut la 19 mai (1 iunie) în comuna Casimcea din judeţul Tulcea. Apoi, familia lui s-a mutat în 1893 într-o zonă cu pământ fertil din zona Cobadinului din Constanţa, în satul Biul – Biul, mai târziu Ciocârlia de Jos.Părinţii au hotărât să-l trimită la Gimnaziul din Constanţa pentru continuarea studiilor.

Doi ani de secetă I-au lăsat pe părinţi în imposibilitatea de a plăti taxele şi atunci conducerea Gimnaziului a hotărât să-i acorde una din bursele judeţului. A luptat în Primul Război Mondial și și-a pierdut mâna stângă în luptă, fiind nevoit să sculpteze toată viața doar cu dreapta.Sculptorul Ion Jalea este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realității – în special a figurii umane – și tendința încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice.

Sculpturile sale au un sens idealizant, autorul vizând în permanență glorificarea unor fapte sau personalități semnificative din experiența istorică.

În compozițiile sale, Ion Jalea urmează legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice între părți, ale dozajului elementelor dinamice – gesturi, diagonale ascendente sau descendente – într-un ansamblu coerent și static. O sinteză a înzestrării sale, a perfectei îmbinări între nivelul realist și cel alegoric, a științei împăcării tensiunilor dinamice și statice ne oferă compoziția Arcaș odihnindu-se, lucrarea sa cea mai reprezentativă, creată în 1926 .

sursa/preluare: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries