Press "Enter" to skip to content

9 iunie 1818: Primul zbor cu un balon cu aer cald care zboară deasupra Bucureștiului

 Calendar istoric: 9 IUNIE

1598: Tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu. Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei.

1818: Primul zbor cu un balon cu aer cald care zboară deasupra Bucureștiului; aerostatul a fost numit bășica lui Vodă Caragea. Întâmplarea este consemnată pe un manuscris miscelaneu de la Biblioteca Academiei Române: „în leat 1818, iunie 26, într-o zi de duminică seara au rădicat niște nemți, cu meșteșug, o bășică, în slavă foarte mare. De 1700 coți de pânză bășica, cu spirturi fiind înnăuntru, cu o iluminație mare, au ridicat-o în curtea domnească cea arsă. Și li s-au plătit de domnie taleri 10 000, având prinsoare că, dă nu va rădica-o, să plătească nemții banii îndoiți. Au luat nemții și de la cei ce au intrat, cât au putut, întâmplându-să aceasta în zilele mării sale preaînălțatului nostru domn Io Ioan Gheorghiu Caragea Vodă, în al șaselea an al domniei dintâiu”. „Spirturile” din interior fac referire la hidrogen, notează Casa Filipescu Cesianu, pe pagina de Facebook a muzeului.

1848: Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul revoluției din Țara Românească. Proclamația de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de mișcarea revoluționară din Țara Românească după citirea sa de către Ion Heliade Rădulescu. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamației și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu.

1949: A încetat din viață Maria Cebotari, a fost o cântăreață de operă română, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului al XX-lea.

1978: A încetat din viață Principele Nicolae al României, al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele Regelui minor Mihai I. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României (așa-zisa Restaurație a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale.

2005: Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor „poezia din închisori” compusă de detinuții politici ai sistemului comunist. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format din muzeul situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației și centrul internațional de studii asupra comunismului cu sediul în București. Memorialul are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei rezistenței din România.

sursa: wikipedia

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries