Press "Enter" to skip to content

Astăzi se împlinesc 66 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu.

Marți, 4 mai,  se împlinesc 66 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care i-a încântat pe români prin lucrări muzicale de excepţie precum „Poema română” sau „Rapsodia română”.

George Enescu s-a născut, în 1881, în satul Liveni-Vîrnav din Botoşani. Tatăl său era arendaşul Costache Enescu, iar mama lui era fiica preotului Cosmovici. El a fost al optulea copil şi primul din familie care nu a decedat încă din copilărie.

Spectaculoasele cariere de violonist, dirijor și profesor ce i-au adus o popularitate mondială încă din etapele copilăriei și adolescenței au fost greu de învins la vârsta maturității și senectuții. Culmea absurdului în recunoașterea compozitorului la vârsta de 20-25 de ani s-a produs tocmai prin succesul uluitor de rapid al Rapsodiilor Române care l-au plasat, eronat, în rândul creatorilor de repertoriu „lejer” orchestral, prestigiul artistic aducându-i-l cariera de virtuoz violonist. Enescu s-a trezit, așadar, în fața unei lupte de două ori mai nedrepte (întâi de creator și apoi de compozitor de creații majore – simfonii, opere, suite simfonice și lucrări camerale singulare precum Octetul și Dixtuorul). Succesul fulminant al Rapsodiei Române nr. 1 în La major în SUA (când Enescu-interpretul a pășit peste Ocean după 1923) l-a încălzit sufletește, fiindcă i s-a recunoscut și statutul de creator, dar l-a dezamăgit totodată plasarea în rândul maeștrilor de muzică de popularizare. 

surse: www.descopera.ro, www.descopera.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries