Press "Enter" to skip to content

Defrișări ilegale în Parcul Național Semenic

Muntele Semenic are una dintre cele mai mari păduri de fag virgin din Europa și a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, în această vară.

Un militant pentru mediu a prezentat publicului fotografii recente, făcute cu o dronă, în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, arătând că aproximativ 50 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal.

Guvernul român a promis să acționeze împotriva exploatării forestiere ilegale, după ce militarii au arătat că a dispărut o mulțime de copaci într-o pădure protejată.

Un membru al publicului a preluat recent fotografii dramatice în Parcul Național Semenic-Cheile Carasului, la granița cu Serbia, arătând aproximativ 50 de hectare de pădure lipsă pe un vârf de munte, raportează televiziunea Digi24.

Semenic conține unul dintre cele mai mari păduri de fag virgin din Europa și a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în această vară.

Corneliu Sturza de la grupul ecologic GEA Nera a declarat pentru Digi24 că principala problemă a fost eșecul ministrului mediului de a elabora un plan de limitare a exploatării forestiere în parc. „Am cerut ministerului să se ocupe de acest lucru în ultimii 13 ani”, sa plâns el.

 

Garda de Pădure Timosoara este de acord. Ea a spus postului de televiziune că a fost autorizată doar să repare daunele provocate de exploatare forestieră „în principal prin replantarea și cultivarea puieților” și nu a avut nici o atribuție de a opri despăduririle ilegale.

Deși filmul cu dronă a provocat o agitație media, militantii și deputații de opoziție au cerut acțiuni urgente din partea guvernului asupra pădurii Semenic de luni de zile, citând rapoarte de la agenții locali și turiștii străini despre dispariția pădurilor.

Exploatarea ilegală este larg răspândită pe tot teritoriul României, în medie cu 26 de cazuri înregistrate pe an anul trecut, potrivit Greenpeace România, costând statului o sumă estimată de 10,4 milioane de lire sterline. Membrii publicului sunt foarte activi în urmărirea daunelor, reprezentând 42% din toate rapoartele în 2016, se arată în raportul Greenpeace.

Numai in acest an, Garda de Padure din Timisoara sustine ca a capturat echivalentul a 85 de camioane de lemn prelucrat ilegal, in valoare de aproximativ 252.000 de dolari (190.000 de lire).

Ministerul Mediului a emis o declarație în această săptămână spunând că este de datoria parcului național să elaboreze un plan și să îl prezinte spre aprobare, dar a fost de acord să numească o echipă de anchetatori, rapoartele Digi24.

 

 

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries