Press "Enter" to skip to content

Eveniment unic în România, parada călare a Junilor Brașovului

Junii BrașoveniJunii Brașovului sau și mai corect spus Junii din Șcheii Brașovului și Brașovul vechi este un grup de călărași din Șcheii Brașovului, astăzi cu funcție ceremonială, care, an de an, defilează pe străzile Brașovului. Sărbătoarea lor, dupa unele surse, ar reprezenta un complex de obiceiuri care combină practici pre-creștine cu manifestări creștine pentru a reda vechiul mit al morții și renașterii rituale a timpului calendaristic.

Junii sunt grupați astăzi în șapte grupuri sau cete de călăreți, organizați din punct de vedere juridic în societăți, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașuvechi, prin urmare se poate susține ca junii îndeplinesc totodată o funcție ceremonială, reluând și practicând ritualuri vechi în fiecare an.

Cel mai cunoscut eveniment tradițional al Junilor este „Ziua de călări” sau „Coborârea în Cetate” cum mai este cunoscută defilarea călare a cetelor de juni prin Șchei, dar și pe străzile cetății Brașovului. Sărbătoarea lor din Duminica Tomii este singulară în spațiul romanității.

Parada călare a Junilor Braşovului, un eveniment unic în România şi una dintre cele mai importante manifestări ale identităţii Braşovului, la care asistă mii de persoane, a avut loc duminică, 15 aprilie, începând cu ora 11,00. 

Cele şapte grupuri ale Junilor Braşovului – Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Albiori, Junii Roşiori, Junii Curcani, Junii Braşovecheni şi Junii Dorobani – vor pleca din Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului pe traseul: strada Constantin Brâncoveanu – G.Bariţiu – Piaţa Sfatului – Mureşenilor – Eroilor – Republicii – Piaţa Sfatului – Apolonia Hirscher – Prundului – Pe Tocile – Podul Creţului – Pietrele lui Solomon.

Un număr de 200 de cai, atât ai junilor, cât şi alţii închiriaţi de la crescătorii de animale din Ţara Bârsei au defilat pe străzile din centrul istoric al oraşului.

Juni Brașoveni, delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918
Juni Brașoveni, delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918

 

Surse: ro.wikipedia, jurnalul.ro

Foto: coroana-brasovului.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries