Press "Enter" to skip to content

Grigore Baştan, părintele paraşutismului românesc

Generalul Grigore Baştan este considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor. A deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta, până pe 12 aprilie 2015.

I se datorează reînființarea batalionului de parașutiști, în noiembrie 1950, la Tecuci, devenind ulterior și comandant al acestui batalion, și președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din România.

A făcut parte din prima promoție de parașutiști ai României înființată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinul generalului Ion Antonescu. A participat la eliberarea de sub ocupație nazistă a aeroportului Băneasa și a zonei de nord a Bucureștiului.

A inventat parașutele BG7M (parașuta principală Baștan Grigore 7 Militară) și BG3M (parașuta de rezervă Baștan Grigore 3 Militară) care se află în dotarea trupelor de parașutiști din România.

HTML Image as link
Qries

La 20 august 1970 a stabilit recordul național de parașutare de la 9600 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, doborât abia în anul 2015, a fost realizat utilizând cele două modele de parașute gândite și proiectate el – BG7M și BG3M. Inventator și deținător de record național, Grigore Baștan a fost primul general parașutist al României. Generalul-maior Grigore Baștan a îndeplinit funcțiile de comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries