Press "Enter" to skip to content

Grigore Moisil, părintele informaticii româneşti

S-a născut la Tulcea pe 10 ianuarie 1906. Străbunicul său, Grigore Moisil (1814-1891), a fost paroh la Năsăud și vicar episcopal greco-catolic pentru ținutul Rodnei, unul din întemeietorii primului liceu românesc din Năsăud. Tatăl său, Constantin Moisil (1867-1958), a fost profesor de istorie, arheolog, numismat, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei și membru al acestei Academii. Mama sa, Elena (1863-1949) a fost institutoare la Tulcea, apoi directoarea școlii „Maidanul Dulapului”, azi Școala Nr. 74 „Ienăchiță Văcărescu” din București. Sora sa, Florica Moisil, a fost mama profesoarei Zoe Petre, decan al Facultății de Istorie a Universității din București, iar fratele său, George C. Moisil (1917-1989) a fost profesor la Catedra de fizică a Institutului/Universității Politehnic(e) București.

Sub îndrumarea mamei sale, Moisil a învăţat mai întâi să socotească şi abia apoi să scrie şi să citească, ceea ce l-a ajutat inclusiv să descopere singur regula de trei simplă, una dintre cele mai banale operaţii matematice.

După ce a prins gustul matematicii, Moisil a urmat în paralel cursurile a două facultăţi: Politehnica, la secţia Construcţii, şi Matematica, la Universitatea din Bucureşti. În 1929 a renunţat la Politehnică pentru a se dedica integral matematicii, iar lucrarea sa de doctorat, “Mecanica analitică a sistemelor continue”, a fost publicată şi apreciată la Paris.

A avut contribuții remarcabile la dezvoltarea informaticii și la formarea primelor generații de informaticieni. A avut contribuții valoroase și în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate. A fost membru al Academiei Române, al Academiei din Bologna și al Institutului Internațional de Filosofie. A primit Computer Pioneer Award al societății IEEE, în 1996 (post-mortem).

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries