Ziua Marinei Române, este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.
A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.
Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.
În anul 1912, serbarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, inițiativa organizării sale aparținând Societății ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța. Manifestările au evoluat ca amploare și spectaculozitate, ele fiind susținute, în special în perioada interbelică, de Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta.
Tot de Ziua Marinei, M.S. Regele Carol al II-lea a hotărât ca unica școală pentru toți marinarii români să se numească Școala Navală a Majestății Sale Mircea și a creat „Medalia Maritimă”, transformată în anul 1938 în „Virtutea Maritimă”.
În anul 1933, s-a instituit Ziua Apelor, precedând Ziua Marinei și care a fost sărbătorită până în anul 1945.
La 15 august 1936 a fost botezat în cadrul festiv al serbărilor, primul submarin românesc, NMS Delfinul.
Ziua Marinei Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 15 august 1902, data fiind aleasă pentru a coincide cu Adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor. Evenimentul inaugural a avut loc la Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a ofițerilor Diviziei de Mare. Pe faleza Cazinoului din Constanța au fost organizate manifestații, spectacole și artificii, o tradiție care s-a păstrat de-a lungul anilor.
Începând cu 1912, sărbătoarea a fost organizată sub patronajul Reginei Elisabeta, iar diverse instituții precum Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta au contribuit la extinderea manifestărilor.
În perioada interbelică, Ziua Marinei a devenit un simbol al măreției navale românești, fiind consolidată prin decizia Regelui Carol al II-lea de a redenumi unica școală pentru marinari drept Școala Navală a Majestății Sale Mircea. Totodată, a fost instituită „Medalia Maritimă”, transformată ulterior în Virtutea Maritimă.
Importanța Zilei Marinei în perioada modernă
După Al Doilea Război Mondial, Ziua Marinei a fost sărbătorită cu mai puțin fast, datorită schimbărilor politice din România. Totuși, din 2009, evenimentul a fost recunoscut oficial ca sărbătoare națională și organizat cu festivități de amploare de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.
Astăzi, pe 15 august, porturile din toată țara găzduiesc parade navale, demonstrații aeriene și exerciții militare, atrăgând mii de spectatori. Cele mai mari evenimente se desfășoară la Constanța, unde marinarii participă la ceremonii religioase, iar navele militare sunt deschise publicului pentru vizite.
Ziua Marinei Române este un simbol al tradiției și excelenței navale românești. De la primele serbări din 1902 și până în prezent, evenimentul a evoluat de la o festivitate locală la o sărbătoare națională de amploare. Prin ceremonii, parade și evenimente festive, românii onorează anual sacrificiul și profesionalismul marinarilor, menținând viu spiritul naval al națiunii.
În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat și membrii Comisiei Aliate de Control.
Comentariile sunt închise.