Press "Enter" to skip to content

Generalul Grigore Baştan, părintele paraşutismului românesc

HTML Image as link
Qries

Generalul Grigore Baştan este considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor. A deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta, până pe 12 aprilie 2015.

I se datorează reînființarea batalionului de parașutiști, în noiembrie 1950, la Tecuci, devenind ulterior și comandant al acestui batalion, și președinte al Comisiei Centrale de Parașutism din România.

HTML Image as link
Qries

A făcut parte din prima promoție de parașutiști ai României înființată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinul generalului Ion Antonescu. A participat la eliberarea de sub ocupație nazistă a aeroportului Băneasa și a zonei de nord a Bucureștiului.

A inventat parașutele BG7M (parașuta principală Baștan Grigore 7 Militară) și BG3M (parașuta de rezervă Baștan Grigore 3 Militară) care se află în dotarea trupelor de parașutiști din România.

La 20 august 1970 a stabilit recordul național de parașutare de la 9600 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, doborât abia în anul 2015, a fost realizat utilizând cele două modele de parașute gândite și proiectate el – BG7M și BG3M. Inventator și deținător de record național, Grigore Baștan a fost primul general parașutist al României. Generalul-maior Grigore Baștan a îndeplinit funcțiile de comandant al Trupelor de Parașutiști și locțiitor pentru Parașutiști al Comandantului Aviației Militare.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries