Press "Enter" to skip to content

12 noiembrie 1862: S-a născut Vasile Goldiş, marele om politic care a citit Rezoluţia Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Calendar istoric: 12 NOIEMBRIE

1330: Bătălia de la Posada se încheie: Voievodul Basarab I învinge armata maghiară prin ambuscadă.

1878: I.L. Caragiale a citit, la banchetul „Junimii”, prima sa creație dramatică: „O noapte furtunoasă”.

1811: S-a născut Constantin Hurmuzaki, politician, ministru, doctor în drept român.

1862: S-a născut Vasile Goldiș, politician român, membru de onoare al Academiei Române. A fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918… citiți mai mult pe: www.voceanationala.ro

1869: A încetat din viață Gheorghe Asachi, scriitor român. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.

A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vieții artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

1884: La Timișoara s-a introdus iluminatul electric al străzilor. De la acea dată, Timișoara a aparținut, pe lângă Paris, Nürnberg, Steyr și Berlin, primelor orașe din Europa cu iluminat electric stradal.

1894: S-a născut Ion Luca-Bănățeanu, violonist virtuoz și dirijor român. A fost unul din dirijorii permanenți ai Orchestrei de muzică populară Radio, pe care a fondat-o la data de 1 decembrie 1949.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries