Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

13 mai 2020 – a încetat din viaţă Dumitru Carabăț, fondatorul școlii românești de scenaristică.

HTML Image as link
Qries

Dumitru Carabăț, scenarist român premiat la Cannes, a murit la vârsta de 87 de ani

Dumitru Carabăț, unul dintre cei mai respectați scenariști și profesori din cinematografia românească, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Este cunoscut la nivel internațional pentru scenariul filmului „Codine”, care a obținut trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, în 1963.

Născut pe 24 noiembrie 1932 în Brăila, Carabăț a urmat cursurile Școlii de Literatură „Mihai Eminescu”, după care a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la secția de Filmologie, promoția 1963.

A debutat în cinematografie cu scenariul pentru lungmetrajul „Secretul cifrului”, regizat de Lucian Bratu, lansat în 1959. De-a lungul carierei sale, Dumitru Carabăț a fost apreciat pentru profunzimea narativă și abordările inovatoare în scrierea scenariilor.

Pe lângă premiul obținut la Cannes, a fost distins și cu alte importante recunoașteri internaționale și naționale, printre care:

HTML Image as link
Qries
  • Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, în 1976, pentru scenariul filmului „Zidul” (regia Constantin Vaeni).
  • Două premii ACIN (Asociația Cineaștilor din România), pentru filmele „Vulcanul stins” (1987, regia George Cornea) și „Cântec în zori” (1988, regia Dinu Tănase).
  • Premiul Gopo pentru întreaga activitate, primit în 2010, ca recunoaștere a impactului său asupra cinematografiei românești.

Activitatea sa didactică a fost la fel de valoroasă, formând generații de tineri cineaști la universități de profil, influențând profund dezvoltarea teoriei și practicii scenaristice în România.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.

HTML Image as link
Qries