Dumitru Carabăț, scenarist român premiat la Cannes, a murit la vârsta de 87 de ani
Dumitru Carabăț, unul dintre cei mai respectați scenariști și profesori din cinematografia românească, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Este cunoscut la nivel internațional pentru scenariul filmului „Codine”, care a obținut trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, în 1963.
Născut pe 24 noiembrie 1932 în Brăila, Carabăț a urmat cursurile Școlii de Literatură „Mihai Eminescu”, după care a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la secția de Filmologie, promoția 1963.
A debutat în cinematografie cu scenariul pentru lungmetrajul „Secretul cifrului”, regizat de Lucian Bratu, lansat în 1959. De-a lungul carierei sale, Dumitru Carabăț a fost apreciat pentru profunzimea narativă și abordările inovatoare în scrierea scenariilor.
Pe lângă premiul obținut la Cannes, a fost distins și cu alte importante recunoașteri internaționale și naționale, printre care:
- Marele Premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles, în 1976, pentru scenariul filmului „Zidul” (regia Constantin Vaeni).
- Două premii ACIN (Asociația Cineaștilor din România), pentru filmele „Vulcanul stins” (1987, regia George Cornea) și „Cântec în zori” (1988, regia Dinu Tănase).
- Premiul Gopo pentru întreaga activitate, primit în 2010, ca recunoaștere a impactului său asupra cinematografiei românești.
Activitatea sa didactică a fost la fel de valoroasă, formând generații de tineri cineaști la universități de profil, influențând profund dezvoltarea teoriei și practicii scenaristice în România.
Comentariile sunt închise.