Press "Enter" to skip to content

19 septembrie 2011: A încetat din viață Johnny Răducanu, unul dintre cei mai mari artiști ai jazz-ului românesc

Calendar istoric: 19 septembrie

1887: S-a născut Eugen Bădărău, (n. 19 septembrie / 2 octombrie 1887, Foltești, Galați – d. 11 martie 1975, București) a fost un fizician român, profesor universitar, director al Institutului de Fizică București, membru al Academiei Române (din 1948). Este considerat fondatorul școlii românești de descărcări electrice în gaze și fizica plasmei. Cuprins 1 Biografie 2 Activitate profesională 3 Publicații 4 Bibliografie 5 Referințe 6 Legături externe.

1909: A încetat din viață Baronul Nicolae de Hurmuzaki, germană Nikolaus Freiherr von Hormuzaki, (n. 19 martie 1826, Cernăuca, Cernăuți – 19 septembrie 1909, Cernăuca), a fost un politician și patriot român, deputat al Consiliului Imperial (Reichsrat) precum membru de onoare a Academiei Române.

Nicolae a fost descendent al unei vechi familii fanariote din Principatul Moldovei, fiind fiul lui Doxaki Hurmuzachi (1782–1857). El a fost căsătorit cu Natalia de Stârcea (Styrczea). Soții au avut doi feciori, pe Constantin Nicolae, jurist și cunoscut entomolog român precum și pe Alexandru, politician româno-austriac, membru al Camerei Superioare a Imperiului Austriac și ultimul căpitan (mareșal) al Ducatului Bucovinei.

1961: A încetat din viață Lucia Sturza Bulandra, actriță română. (n. 25 august 1873, Iași – d. 19 septembrie 1961, București) a fost o renumită actriță de teatru din România. Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Baltățeanu, George Calboreanu, Nae Roman, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc. Lucia Sturdza-Bulandra a fost fata cuplului Emil Sturdza și Magda (născută Diamandy).

Bunicul ei este Vasile Sturdza căsătorit cu Ecaterina (născută Balș) și este nepoata lui Constantin Sturdza și Raluca (născută Manu). Strănepoata lui Constantin Sturdza și Ecaterina Sturdza (Cantacuzino-Pașcanu). Stră-stră-nepoata lui Vasile Sturdza și Ileana Solomon Sturdza (Costaki). În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 până la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.

2011: A încetat din viață Johnny Răducanu, Johnny Răducanu (n. 1 decembrie 1931, Brăila, România – d. 19 septembrie 2011, București, România) a fost un contrabasist, pianist, compozitor, aranjor și conducător de formație român de etnie romă.

Pe numele său real Răducan Crețu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiții muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lăutarului Petrea „Crețul” Șolcan. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, încă de la 19 ani. A făcut studii muzicale la Iași și Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București (clasa contrabas, 1953-1956). Îndrumător activ al tinerei generații, Johnny Răducanu este considerat un veteran al muzicii românești de jazz.

Totodata, el este cunoscut si pentru spectacolul de teatru poetic „Dialoguri si fantezii in jazz„, sustinut impreuna cu Ion Caramitru atat pe scena Teatrului National Bucuresti, cat si pe scene internationale importante, precum Teatrul Molière-Maison de la Poésie din Paris.

A fost căsătorit cu Geta Costin între 1962 și 1970. Johnny Răducanu a murit în data de 19 septembrie 2011 în locuința sa din str. Oltarului din București.

2018: A încetat din viață Geta Brătescu, artistă română. (n. 4 mai 1926, Ploiești, România – d. 19 septembrie 2018, București, România) a fost un artist plastic, fotograf, eseist și scriitor din România. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.

Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București, acordat pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românești contemporane. De asemenea,

Geta Brătescu a fost director artistic al revistei de literatură și artă Secolul 20/21. Un sumar al creației sale a făcut obiectul retrospectivei personale organizate la Muzeul Național de Artă în decembrie 1999. În luna mai 2007 artista a expus desene inedite la UNAgaleria în expoziția cu titlul „Cinci minute”.

sursa/preluare: wikipedia.org, stirileprotv.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries