Press "Enter" to skip to content

21 noiembrie 1887: A încetat din viață Petre Ispirescu, împăratul basmelor românești

Calendar istoric: 21 NOIEMBRIE

1570: A încetat din viață Ruxandra Lăpușneanu, principesă din Moldova, soția domnului Moldovei Alexandru Lăpușneanu (n. 1538)

1615: Bătălia de la Tătăreni. Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, îl invinge pe Ștefan Tomșa și se înscăunează domn al Moldovei.

1740: Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timișoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei care a devastat întregul Banat în jurul anului 1739.

1887: A încetat din viață Petre Ispirescu, a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român.

Este cunoscut mai ales datorită activitații sale de culegător de basme populare românești pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.

Opera lui Petre Ispirescu este una din cele mai însemnate opere ale literaturii române mai ales datorită lucrării sale principale, culegerea Legende sau basmele românilor, ce cuprinde 37 de basme, este prefaţată de Vasile Alecsandri şi a apărut în 1882.

1896: A încetat din viață Dimitrie Scarlat Miclescu, a fost un om politic român, ministru al lucrărilor publice în guvernul lui Vasile Sturdza și al justiției în guvernul Manolache Costache Epureanu (Iași – 2), ambele de la Iași, după Mica Unire, dar înainte de unirea administrativă a Principatelor Române.

Mormântul său se află în Cimitirul Eternitatea din Botoșani, pe a cărui piatra funerară scrie „Aici odihnește amicul țăranilor”.1895: S-a născut Traian Grozăvescu, tenor român (d. 1927)

1933: Ion Mihalache devine președinte al Partidului Național Țărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 și condamnat la închisoare de comuniști, unde va și muri, în 1963.

1944: Al Doilea Război Mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munților Bukk.

Sursa/preluare: wikipedia.org

Sursa foto: gimnaziu.info

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries