Press "Enter" to skip to content

27 mai 1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române

Calendar istoric: 27 mai

1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române.

În timpul domniei lui Mihai Viteazul la 27 mai 1600, s-a realizat pentru prima dată unirea politică a celor trei țări românești cu un singur conducător. În punctul cel mai înalt al destinului său Mihai Viteazul se întitula într-un hristov emis la 27 mai „Domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei” și își confectiona bine cunoscuta pecete pe care figurează cele 3 țări române surori. Fiind simultan domnitor în Ţara Românească (1593 – 1601), în Transilvania (1599 – 1600) şi Moldova (1600), Mihai Viteazul a realizat pentru prima dată unirea unui teritoriu apropiat ca întindere de cel al României de astăzi, fiind perceput de mulţi români ca unul dintre cei mai importanţi eroi naţionali. Din acest motiv, el este considerat de istoriografia românească primul unificator al poporului român şi erou naţional.

1821: A încetat din viață Tudor Vladimirescu, lider revoluționar român. A a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.

1862: S-a născut Alexandru Voevidca, folclorist și muzicolog român. A cules și publicat folclor din Bucovina și Moldova, fiind (după cum îl consideră Liviu Rusu) „primul cercetător obiectiv al cântecului popular din Bucovina”. A colaborat cu articole la revistele IzvorașulVoința Școalei. Este autor de lucrări didactice: „Manual metodic pentru predarea cântului în școalele primare. Partea I”„Predarea cântecului după auz”.

1884: A încetat din viață Dimitrie I. Berindei, politician și ministru român, membru fondator al Partidului Național Liberal.

1922: La Chișinău, Regatul României, s-a desfășurat ședința festivă de constituire a secției regionale a Societății Române de Geografie.

1928: S-a născut Constantin Ticu Dumitrescu. A fost un om politic român, fost deținut politic, fost senator de orientare creștin-democrată (PNȚ-CD), președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, inițiatorul Legii Deconspirării Securității și al Legii Lustrației, proiecte vehement contestate de cei vizați. Din 1990 a fost membru al CPUN, senator în două legislaturi (1992-1996 și 1996-2000).

1984: Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau în proprietatea statului.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries