Press "Enter" to skip to content

6 martie 1920: S-a născut Ernest Maftei, unul dintre monștrii sacri ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români

CALENDAR ISTORIC: 6 MARTIE

https://www.youtube.com/watch?v=NJVoDwudLXM

1866: S-a născut Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor român (d. 1928).

Orientarea muzicii corale și vocale a lui D.G. Kiriac este legată de valorificarea folclorului și a trăsăturilor modale ale acestuia. Autorul adoptă cu precădere genul miniaturii corale, multe dintre coruri recurgând chiar la melodia folclorică autentică. Prelucrările sale se disting prin rafinamentul melodic și prin păstrarea formulelor modale, care le conferă originalitatea filonul cântărilor bizantine, drumul valorificării vechilor melodii psaltice, epurate de ornamentică.

1883: Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.

Convenția Metrului (primul tratat diplomatic internațional) care avea ca misiune principală asigurarea uniformității unităților de măsură și a măsurărilor în lume.

1919: Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

1920: S-a născut Ernest Maftei, a fost un actor, poet, epigramist și adept în tinerețe al Mișcării Legionare.

A devenit unul dintre monștrii sacri ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români.

A fost judecat de către comuniști de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, însă a fost achitat tot timpul din cauza intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta. Pentru a scăpa de opresiunile comuniste preia numele de Irimia Valahul.

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă (nedecupat) și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor.

A participat la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței fiind salvat ulterior de un trecător.

1930: A avut loc, la cinematograful Capitol din București, premiera filmului documentar Viața unui oraș, reintitulat ulterior Viața începe mâine, realizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.

1939: A încetat din viață Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al României (n. 1868)

A fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost cel de-al 38-lea prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

1941: A avut loc, la Opera Română din București, premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești.

1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza (sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru; acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști).

1948: A fost înființat Teatrul Alexandru Davila din Pitești.

1957: A încetat din viață Constantin Rădulescu-Motru, filosof, psiholog, pedagog român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 – 1941 (n. 1868)

A fost un filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 – 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului al XX-lea.

sursa/preluare: wikipedia.org

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries