Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

5 mai 1913 / S-a născut Monseniorul Dr. Octavian Bârlea, patriot, teolog și istoric român.

HTML Image as link
Qries

Cine consultă enciclopediile dedicate exilului românesc va întâlni frecvent numele unor instituții culturale de prestigiu, precum Societatea Academică Română sau Academia Română-Americană de Arte și Științe. Ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că aceste instituții au fost fondate și conduse de Monseniorul Octavian Bârlea – preot, teolog și istoric cu reputație internațională.

HTML Image as link
Qries

Născut pe 5 mai 1913 în satul Bârlești, județul Alba, Octavian Bârlea a fost format intelectual în spiritul Blajului și al Unirii Transilvaniei. După hirotonirea sa în 1937, a studiat la Roma unde a obținut două doctorate: unul la Ateneul de Propaganda Fide despre Confesiunea Ortodoxă a lui Petru Movilă și altul la Institutul Pontifical Oriental, dedicat Episcopului Ioan Bob și Școlii Ardelene.

Activitatea sa misionară a început în 1945 în Germania și Austria, ca reprezentant al Misiunii Vaticane pentru refugiații români. A fost sprijinit de personalități bisericești importante și, împreună cu alți clerici și intelectuali, a înființat ziarul „Îndreptar”, o platformă de reflecție creștină și ecumenică unică în exilul românesc.

În anii ’50, a publicat lucrări esențiale precum Rânduială creștinească și Biserica Română Unită. 250 de ani de istorie, a coordonat activitatea Misiunii Române Unite din Franța și a susținut conferințe la Radio Paris. Din 1955 s-a stabilit la Roma, unde a lucrat ca redactor la Radio Vatican și a cercetat în arhivele vaticane. În 1957, a fondat Societatea Academică Română, care a devenit principalul for cultural al exilului românesc, publicând peste 60 de volume de referință.

A revenit în München în 1961, apoi a fost numit din nou la Roma, ca director al secției române de la Radio Vatican. În 1975, a fondat Academia Română-Americană de Arte și Științe în SUA, unde a continuat activitatea sa pastorală și intelectuală, publicând lucrări remarcabile precum România și Românii (Los Angeles, 1977).

În ultima parte a vieții, stabilit la München, a condus revista Perspective, unde și-a continuat activitatea teologică și istorică. A fost autorul a peste 15 volume dedicate relațiilor dintre Bisericile românești, istoriei ecleziastice și ecumenismului, între care se remarcă: Die Union der Rumänen, Die Konzile des 13.-15. Jahrhunderts und die ökumenische Frage și Biserica Română Unită și ecumenismul Corifeilor renașterii culturale.

La Congresul A.R.A. de la Chișinău din 1993, Mons. Bârlea și-a încheiat autobiografia cu un mesaj profund: „stă în fața marei porți a Unirii Bisericilor – a Bisericii Ortodoxe Române cu Roma – și continuă mereu să bată la ușă…”.

Monseniorul Octavian Bârlea a trecut la cele veșnice pe 5 aprilie 2005, la doar câteva zile după Papa Ioan Paul al II-lea. Moștenirea sa spirituală, intelectuală și națională rămâne un reper pentru istoria exilului și a Bisericii Române Unite.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.

HTML Image as link
Qries