Apasă „Enter” pentru a sări la conținut

Oficial EMA: Este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca

HTML Image as link
Qries

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți, relatează AFP și MedicalXpress.

EMA confirmă posibila legătură între vaccinul AstraZeneca și trombozele rare

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recunoscut pentru prima dată că există o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozelor cerebrale la anumite persoane vaccinate.

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, a declarat într-un interviu pentru presa italiană:

HTML Image as link
Qries

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce.”


Cazurile investigate în cadrul EMA

EMA urmează să se întrunească între 6 și 9 aprilie pentru a analiza în detaliu toate cazurile raportate și pentru a stabili dacă există un risc real și semnificativ asociat cu vaccinul AstraZeneca.

Cavaleri a explicat că specialiștii încearcă să definească precis sindromul care apare în urma vaccinării, mai ales în rândul persoanelor tinere, unde incidența cazurilor este mai ridicată decât s-ar fi așteptat.


Cazuri de tromboze și reacții severe raportate

În ultimele săptămâni, au fost semnalate zeci de cazuri de tromboze cerebrale, unele soldate cu decese.

  • În Marea Britanie, au fost înregistrate 30 de cazuri și 7 decese dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate până pe 24 martie.
  • România a retras temporar un lot suspect (ABV 2856), dar l-a reintrodus în uz după ce EMA a declarat vaccinul ca fiind „sigur și eficient”.

Reacțiile la nivel european și poziția OMS

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat administrarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, considerând că riscul apariției trombozelor este mai ridicat în această categorie.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că, deși anchetele continuă, pentru moment:

„Balanța risc/beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă continuarea vaccinărilor.”


EMA a făcut un pas important în recunoașterea posibilei legături între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozelor. Deși riscul este considerat rar, autoritățile din întreaga Europă analizează în continuare datele pentru a lua cele mai bune decizii privind siguranța publică.

HTML Image as link
Qries

Comentariile sunt închise.

HTML Image as link
Qries