Ștefania Mărăcineanu. A fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii. Savanta a uimit lumea științifică a Europei Interbelice cu teoriile ei despre radioactivitatea artificială, o veritabilă revoluție în domeniul științei, și procedeul de declanșare artificială a ploii.
Ștefania Mărăcineanu s-a născut în București, pe 18 iunie 1882. Despre viața ei timpurie se știu foarte puține lucruri, cu excepția faptului că a avut o copilărie nefericită, despre care nu a vrut să vorbească niciodată. A avut însă o carieră strălucitoare în domeniul științelor. În 1910, a terminat cursurile Facultății de Științe Fizico-Chimice, și a predat o perioadă la Școala Centrală din București, o școală publică de fete, potrivit wikipedia.ro
În 1922, sosea la Paris cu o bursă din partea Ministerului de Ştiinţe din România, pentru a urma cursurile de radioactivitate ținute de Marie Curie la Institutul Radiului din Paris. Remarcată de aceasta, Mărăcineanu a fost acceptată în laboratoarele savantei, unde a lucrat cu oameni de ştiinţă remarcabili.
Aici descoperă cum se produce radioactivitatea artificială, lucru demonstrat şi în teza sa de doctorat, susţinută la Sorbona, în 1924. Susţinerea tezei a avut loc în faţa unei comisii din care făcea parte şi Marie Curie, notează rador.ro.
Ștefania Mărăcineanu a pierdut Nobelul în favoarea savanților francezi
În 1935, soţii Frederic şi Irene Joliot-Curie (n.r. fiica savanților Pierre Curie și Marie Curie) sunt cei care câştigă Premiul Nobel, pentru fantastica descoperire a radioactivităţii artificiale, deși toate datele arată că românca este prima care a făcut revoluționara descoperire.
De altfel, Ștefania Mărăcineanu și-a exprimat consternarea pentru faptul că Irene Joliot-Curie folosise o mare parte din observațiile ei de lucru referitoare la radioactivitatea artificială, fără să o menționeze.
Românca a susținut public că a descoperit radioactivitatea artificială în timpul anilor ei de cercetare din Paris, iar dovadă stă chiar lucrarea ei de doctorat, prezentată cu mai bine de 10 ani înainte.
Comments are closed.