Press "Enter" to skip to content

Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”

Generalul Eremia Teofil Grigorescu, prin deviza „Pe aici nu se trece”, a rămas în istoria României ca simbolul rezistenței în timpul conflictelor majore din vara anului 1917, fiind unul dintre cei mai influenți strategi militari români și cel mai important comandant al Armatei Române în Primul Război Mondial.

Născut pe 28 noiembrie 1863, într-un cătun modest din apropierea satului Bujoru, Eremia Grigorescu a avut parte de o educație temeinică, în ciuda limitărilor materiale ale familiei sale. După absolvirea gimnaziului la Liceul Vasile Alecsandri din Galaţi și a liceului la Iași, tânărul Grigorescu a început studiile universitare la Facultatea de Medicină și Științe, pe care le-a abandonat pentru a se dedica carierei militare.

După absolvirea Școlii Militare de Infanterie și Cavalerie din București, Eremia Grigorescu a progresat rapid în cariera militară, atingând gradul de general și ocupând poziții de comandă în timpul Primului Război Mondial. Înainte de război, a ocupat diverse funcții în Ministerul de Război și a comandat mai multe unități de artilerie.

Ca comandant al Diviziei 15 Infanterie, Grigorescu a câștigat bătăliile importante de la Mulciova și Arabagi. Mai târziu, la Oituz și Mărășești, sub comanda sa, trupele române au obținut victorii semnificative împotriva forțelor germane, stabilizând frontul în condiții dificile. Aceste bătălii au consolidat reputația sa de comandant strategic și de inovator în tacticile militare.

Pe parcursul carierei sale, Eremia Grigorescu a fost decorat cu multiple ordine și medalii, atât naționale cât și internaționale, printre care Ordinul „Mihai Viteazul” și Ordinul Legiunea de Onoare din Franța. Aceste distincții subliniază contribuțiile sale valoroase și respectul internațional pe care l-a câștigat.

Generalul Grigorescu a decedat pe 21 iulie 1919, victimă a gripei spaniole. A fost inițial înmormântat în cimitirul ostașilor de la Mărășești, dar ulterior a fost reînhumat în Mausoleul de la Mărășești. Moștenirea sa continuă să inspire și să fie o mărturie a curajului și dedicării sale pentru națiunea română.

Eremia Teofil Grigorescu nu doar că a fost un exemplar comandant militar, dar a și modelat istoria militară a României prin tactica și strategia sa într-unul dintre cele mai turbulente perioade ale națiunii. Deviza sa „Pe aici nu se trece” rămâne gravată în memoria colectivă, simbolizând determinarea și reziliența poporului român.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries