Press "Enter" to skip to content

1 iulie 1920: Se înființează, la Sibiu, Școala militară de ofițeri activi de infanterie

HTML Image as link
Qries

Calendar istoric: 1 IULIE

1878: S-a încheiat Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul de pace s-au recunoscut independența României și drepturile ei asupra Dobrogei. Județele Cahul, Bolgrad și Ismail, din sudul Basarabiei, aflate în componența României, sunt încorporate Imperiului Țarist.

1920: Se înființează, la Sibiu, Școala militară de ofițeri activi de infanterie (inaugurată la 19 decembrie), în prezent Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”

Constituirea Romaniei Mari a determinat sporirea numarului de unitati si mari unitati militare, corespunzator nevoilor rezultate din noile realitati si incadrarea lor cu ofiteri. Si cum Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie nr. 1 din Bucuresti nu putea face fata unei asemenea cerinte, s-a decis ca este necesar a se infiinta o a doua institutie de invatamant cu acelasi profil, la Sibiu.
Pe baza propunerii Ministrului de Razboi, generalul Ioan Rascanu, regele Ferdinand a dat Decretul nr. 5376/1920, in care la art. 1 se preciza: „Se infiinteaza, la Sibiu, pe ziua de 1 iulie 1920, a doua scoala militara de infanterie (…)”. La conducerea scolii a fost numit locotenent-colonelul Cristea Vasilescu (comandant intre 1920-1928), ofiter de stat major, veteran din Primul Razboi Mondial. Tot atunci, scolii i s-a inmanat Drapelul de lupta. Cele doua scoli militare de ofiteri au functionat in paralel la Bucuresti si Sibiu pana in anul 1932, cand acestea au fost unificate.
Prin Inaltul Decret nr. 2198/1932 se dispunea ca Scoala Militara de Infanterie nr. 1 Bucuresti sa fuzioneze cu Scoala Militara de Infanterie nr. 2 Sibiu, iar noua institutie sa poarte numele Scoala de Ofiteri de Infanterie „Principele Carol”. Incepand din anul 1932, Scoala de Ofiteri din Sibiu a ramas singura institutie de invatamant care pregatea ofiteri in arma infanterie.


Activitatea scolii a fost perturbata odata cu evenimentele produse prin Dictatul de la Viena din tragicul an 1940. Institutia a primit denumirea de Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie si a fost mutata in Garnizoana Bucuresti, spatiile apartinand scolii fiind puse la dispozitia clinicilor universitare evacuate din Cluj si mutate la Sibiu. Timp de doi ani, pana in aprilie 1942, scoala a functionat cu structurile de comanda si un batalion, in localul vechi din Dealul Spirii, iar cu al doilea batalion intr-un pavilion din cazarma vanatorilor de munte de la Cotroceni. In aprilie 1942, din cauza bombardamentelor aeriene, institutia a fost dislocata in localitatea Zarnesti, judetul Brasov, unde s-a instalat in localurile scolilor si in cateva cladiri mai reprezentative, iar personalul militar si civil, precum si elevii in cantonament la locuitori.

Scoala revine la Sibiu in vara anului 1945 si reocupa vechile cladiri cedate in anul 1940. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, scoala militara de la Sibiu a intrat intr-un amplu proces de reorganizare. In anul 1951, institutia a primit denumirea de Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie nr. 1 Sibiu pentru ca din 13 decembrie 1952 sa primeasca in denumirea sa numele marelui istoric Nicolae Balcescu, devenind Scoala Militara de Infanterie „Nicolae Balcescu”.
La 1 iulie 1961 institutia a fost reorganizata, in cadrul scolii din Sibiu intrand scolile de artilerie, geniu, transmisiuni, chimie si intendenta. Noua institutie a primit numele de Scoala Militara de Ofiteri „Nicolae Balcescu”. Tot atunci, institutia s-a mutat in actuala locatie, unde functioneaza si astazi.

1993: România: A intrat în vigoare taxa pe valoare adaugată (TVA) și liberalizarea completă a prețurilor.

HTML Image as link
Qries

2005: Intră în circulație leul nou, urmând ca până la 31 decembrie 2006 leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezintă a doua etapă a denominarii și începând cu această dată 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

sursa: armyacademy.ro, wikipedia.org

foto: amphoto.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries