Press "Enter" to skip to content

Dobrogea, fruntaşă la eoliene. Cel mai mare parc eolian din România

Dobrogea este considerată cea mai promiţătoare regiune din Europa ca potenţial eolian. Specialiştii afirmă că singura regiune comparabilă cu Dobrogea, din acest punct de vedere, este nordul Scoţiei.

Provincia sud-estică dintre Dunăre şi Marea Neagră are o intensitate medie de 7,2 metri/secundă pe parcursul întregului an, ceea ce o face locul ideal pentru amplasarea de turbine eoliene. Dar pe lângă intensitatea permanentă şi constantă a vântului, Dobrogea are şi un relief propice industriei eoliene. Teritoriul este relativ plat, iar populaţia are o densitate scăzută, mai ales în nordul Dobrogei, în judeţul Tulcea.
Cel mai puţin dens judeţ din România, judeţul Tulcea are o populaţie de 213.083 persoane la o suprafaţă de 8.500 kilometri pătraţi; singurul judeţ mai sărac în locuitori este Covasna – cu 210.177 persoane, dar care are 3.700 kilometri pătraţi suprafaţă. Densitatea scăzută a populaţiei permite instalarea parcurilor de turbine eoliene, care să aibă între ele distanţa tehnologică necesară. „Rezultatele măsurătorilor efectuate de experţi sunt foarte bune şi se confirmă că Dobrogea este, alături de nordul Scoţiei, cea mai promiţătoare regiune de exploatare a eolianului din Europa“, arată specialiştii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA – Romanian Wind Eolian Association). „Dobrogea este într-adevăr o regiune optimă pentru investiţii eoliene pentru că are şi reţea de electricitate care face posibilă racordarea fermelor eoliene şi evacuarea de energie eoliană. În acelaşi timp, Dobrogea este la investiţii irosite, din cauza politicii guvernului, care a schimbat regulile economice în timpul jocului“, afirmă Mihai-Florin Necula, reprezentant RWEA.

Citeste mai mult: adev.ro/owv3iw

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries