Press "Enter" to skip to content

Români distinsi cu premiul Nobel

Printre deținătorii premiului Nobel se numără și 5 mari personalitați de origine românească. Elie Wiesel a câștigat premiul pentru Pace in 1986, George Emil Palade premiul pentru Fiziologie și Medicină in 1974, Herta Muller premiul Nobel in Literatură in anul 2009, iar Stefan W. Hell premiul in domeniul Chimiei in anul 2014.

George Emil Palade s-a născut la data de 19 noiembrie 1912 la Iaşi, într-o familie de profesori. În anul 1946, după ce s-a căsătorit, 1946, Palade a luat decizia de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat ca şi cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Ieşeanul a devenit un cunoscut medic şi om de ştiinţă, fiind specialist în domeniul biologiei celurare. În anul 1974, George Emil Palade a primit premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină. Românul, împreună cu medicii belgieni Christian de Duve şi Albert Claude, au obţinut distincţie datorită descoperirile făcute cu privire la organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Medicul Ioan Moraru s-a născut la data de 8 septembrie 1927 la Dârlos, în judeţul Sibiu. El este singurul român laureat cu premiul Nobel, care în momentul obţinerii acestei distincţii se afla în România, fără să fie emigrat în altă ţară. Moraru, împreună cu sovieticul Mihail Kuzin şi americanul Bernard Lown, au primi în anul 1985 premiul Nobel pentru Pace. Cei trei membri ai organizaţiei „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear” au realizat un studiu amănunţit cu privire la consecinţele unui război nuclear.

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei, într-o familie de evrei din România. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1944, familia Wiesel a ajuns în Lagărul de exterminare de la Auschwitz. Aici, Elie Wiesel şi-a pierdut părinţii şi sora mai mică. Acesta a reuşit să supravieţuiască, iar la data de 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Deşi credea că şi-a pierdut întreaga familie, Elie Wiesel îşi regăseşte două dintre surori într-un orfelinat din Franţa.

Herta Muller, născută in Banat, lângă Timisoara, în anul 1953 a fost distinsă cu premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Stefan Hell este un fizician german originar din România, născut în 1962 în Arad. În anul 2014 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.

 

Surse: www.historia.ro /  adev.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries