Press "Enter" to skip to content

UE cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre istorică, stabilind că toate țările membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex. În consecință, ei au căutat justiția și au ajuns în fața CEDO. Organizația ACCEPT, alături de alte șapte organizații regionale, au susținut petenții în acest proces prin depunerea unui Amicus Curiae.

Hotărârea CEDO se bazează pe Articolul 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie. Prin această decizie, toate țările semnatare ale Convenției Europene au acum obligația de a asigura, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI și de a crea un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri.

În momentul hotărârii inițiale din 2021, Curtea a decis în favoarea petenților, subliniind că familiile formate din persoane de același sex sunt la fel de capabile să aibă relații de familie stabile ca și cuplurile heterosexuale, și că recunoașterea și protecția relațiilor acestor cupluri sunt esențiale.

Astfel, această hotărâre reprezintă un pas important către egalitatea și protecția drepturilor familiilor LGBTI în întreaga Europă, inclusiv în România, și afirmă faptul că toate cuplurile trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, indiferent de orientarea lor sexuală și indiferent de opiniile unui anumit segment al societății.

Familiile persoanelor LGBT sunt la fel de reale și legitime ca orice altă familie din România și este nevoie ca statul român să le ofere aceeași recunoaștere și aceeași protecție. Românii înțeleg foarte bine ce înseamnă să dorești să îți întemeiezi o familie alături de persoana iubită, lucru pe care și-l doresc persoanele LGBT.”-Florina Presadă, fost senator USR.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries