Press "Enter" to skip to content

Salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti si novacul afumat de Tara Barsei ajung in Europa si in intreaga lume.

Primele fabrici care au produs salamul de Sibiu au aparut la Sinaia si Medias. Iar produsul e pomenit in acte inca de acum o suta de ani. Pe atunci se numea insa salam de iarna si asta pentru ca era cerut si consumat numai in anotimpul rece. Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme.

“Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal”

Uniunea Europeana va proteja acum acest produs, dar numai pe cel facut dupa reteta veche. Adica sa aiba 75% carne de porc matur, 23% grasime tare si restul condimente. Asa vom scapa de falsuri.

“Specia de peste novac este crescuta in aria geografica Tara Barsei, mai exact in iazurile, lacurile si helesteiele din lunca Oltului. Aceasta specie se deosebeste de novacul crescut in alte zone ale tarii prin faptul ca ajunge la greutatea pentru procesare intr-o perioada mai lunga de timp (3 ani, in comparatie cu 2 ani pentru novacul crescut in zonele de campie).

Datorita conditiilor de mediu, a temperaturilor scazute pentru o perioada de timp mai lunga pe parcursul anului, cantitatea de grasime este redusa la jumatate fata de novacul crescut la ses.

Procesarea se face tot in arealul geografic delimitat, dupa reteta locala de afumare. Pestele novac este prelucrat sub forma de fileuri, afumate la cald cu rumegus de esenta tare (fag) pentru o aroma unica, metoda traditionala de afumare din aria geografica Tara Barsei.

”Telemeaua de Ibănești” este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova. Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.

surse: www.agerpres.ro, incont.stirileprotv.rowww.hotnews.ro

foto: www.retail-fmcg.ro

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.