Sadoveanu și ascensiunea în regimul comunist
După anul 1945, Mihail Sadoveanu a devenit un susținător activ al regimului comunist instaurat în România. Deși în perioada interbelică era considerat un scriitor poporanist cu orientare naționalistă, după al Doilea Război Mondial și-a adaptat discursul la ideologia comunistă.
A fost ales deputat în urma alegerilor fraudate din 19 noiembrie 1946, pe listele Blocului Partidelor Democratice, care legitima preluarea puterii de către comuniști. Ulterior, a devenit președintele Adunării Deputaților și al Uniunii Scriitorilor, poziții care i-au asigurat un rol activ în consolidarea regimului.
Colaborarea literară cu Partidul Comunist
Mihail Sadoveanu și-a ajustat stilul literar pentru a se conforma realismului socialist, un curent literar impus de URSS. Printre cele mai cunoscute opere propagandistice ale sale se numără:
- „Mitrea Cocor” – un roman în care glorifică lupta de clasă și „eliberarea” adusă de comuniști.
- „Lumina vine de la Răsărit” – o lucrare de propagandă în care laudă regimul sovietic și îl prezintă pe Stalin ca pe un salvator al omenirii.
Prin aceste scrieri, Sadoveanu a contribuit la promovarea ideologiei comuniste, motiv pentru care a fost recompensat cu premii de stat și distincții internaționale, inclusiv Premiul Lenin pentru pace (1960).
Rolul politic și semnarea decretelor de condamnare
Ca președinte al Adunării Deputaților, Sadoveanu a fost implicat direct în luarea unor decizii politice majore, printre care:
- Semnarea decretelor de pedeapsă cu moartea, impuse de tribunalele comuniste.
- Participarea la scoaterea în afara legii a Partidului Național Țărănesc, în vara anului 1947.
Aceste acțiuni au demonstrat nu doar colaborarea sa politică, ci și implicarea activă în reprimarea opoziției.
Sadoveanu – un privilegiat al regimului
Datorită sprijinului acordat regimului, Mihail Sadoveanu a dus o viață de lux, beneficiind de:
- Mai multe case, vile și cabane de vânătoare, puse la dispoziție de PCR.
- Titluri și decorații, inclusiv „Erou al Muncii Socialiste”.
- O poziție privilegiată în Uniunea Scriitorilor, având autoritate asupra întregii literaturi românești din acea perioadă.
Scriitorul Stelian Tănase îl descrie ca fiind un „semizeu al regimului comunist”, folosit de Partid pentru a-și legitima dominația asupra intelectualității românești.
Sadoveanu și constituția sovietică
Una dintre cele mai controversate declarații ale lui Mihail Sadoveanu a fost legată de Constituția sovietică din 1936. În eseul său Lumina vine de la Răsărit, el susținea că lectura acesteia a fost pentru el o „revelație mistică”, iar argumentele lui Stalin l-au „luminat”.
Aceste afirmații au fost catalogate de istorici, precum Adrian Cioroianu, drept „o sarcină de lucru” impusă de Asociația Română pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), organizație al cărei președinte a devenit în 1954.
Mihail Sadoveanu rămâne o figură complexă și controversată a literaturii române. Deși este unul dintre cei mai importanți prozatori ai secolului XX, colaborarea sa cu regimul comunist a ridicat numeroase semne de întrebare asupra integrității sale morale. A trăit ca un intelectual privilegiat, fiind răsplătit pentru sprijinul său politic, dar moștenirea sa literară este umbrită de deciziile sale din acea perioadă.

Dezbaterea asupra rolului și deciziilor lui Sadoveanu în acea perioadă este intensă. Unii critici susțin că a fost un oportunist, care și-a trădat idealurile democratice pentru a se adapta la noul regim politic.
sursa foto: amintiridincomunism.wordpress.com
Comentariile sunt închise.