Press "Enter" to skip to content

România a ieșit din top 1000 cele mai bune universități din lume

În ultimii ani, România a pierdut teren în ceea ce privește clasamentele universitare internaționale. Cel mai recent semn al acestei situații alarmante este lipsa oricărei universități românești din topul 1000 Academic Ranking of World Universities (ARWU), o ierarhizare globală realizată de Shanghai Ranking Consultancy. Până în anul acesta, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca era singura instituție care păstra onoarea României în această listă prestigioasă.

Criteriile de clasificare

ARWU se bazează pe mai multe criterii, incluzând calitatea educației, calitatea personalului academic și performanța în cercetare. În contextul global, universitățile americane continuă să domine clasamentul, cu Harvard în frunte, urmată de Stanford și MIT.

HTML Image as link
Qries

Sunt reformele soluția?

Profesorul Daniel David, rectorul UBB, a evidențiat în 2020 nevoia acută de reformă în învățământul superior românesc. Conform spuselor sale, Universitatea Babeș-Bolyai, deși reprezentativă pentru România, ar putea să își piardă poziția în ARWU dacă nu se fac pași concreți. „Alte universități cresc mai repede și mai mult decât noi”, a avertizat el.

Concentrarea resurselor academice este esențială. Profesorul David propune integrarea anumitor institute de cercetare cu universitățile, subliniind că pentru ca universitățile să fie cu adevărat „comprehensive”, este vitală dezvoltarea zonei biomedicale.

Lipsa de susținere și perspective de viitor

Deși UBB a fost în trecut în clasamentul Shanghai, David menționează că nu a existat un sprijin real din partea Guvernului. În opinia sa, ranking-urile internaționale sunt esențiale ca puncte de referință pentru politicile academice și nu trebuie să fie ignorate.

Concluzia este clară: pentru a readuce universitățile românești pe harta academică globală, sunt necesare investiții, reforme și o viziune pe termen lung. În acest context, vocile academice, precum cea a Prof. Dr. Daniel David, trebuie să fie auzite și luate în considerare.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries