Vaccinurile anti-Covid-19, o afacere de zeci de miliarde de dolari.

Afacere cu vaccin anti Covid Vaccinurile anti-Covid-19

Vaccinurile împotriva noului coronavirus promit reîntoarcerea la o viață normală, însă acestea au creat și o piață globală de zeci de miliarde de dolari în vânzări anuale pentru companiile farmaceutice, scrie The Guardian.

Sosirea vaccinurilor Covid-19 promite o revenire la o viață mai normală – și a creat o piață globală în valoare de zeci de miliarde de dolari în vânzări anuale pentru unele companii farmaceutice.

Printre cei mai mari câștigători vor fi Moderna și Pfizer – două firme farmaceutice din SUA care ambele percep mai mult de 30 USD de persoană pentru protecția vaccinurilor lor cu două doze. În timp ce Moderna a fost fondată în urmă cu doar 11 ani, nu a realizat niciodată profit și a angajat doar 830 de angajați pre-pandemici, Pfizer își urmărește rădăcinile în 1849, a realizat un profit net de 9,6 miliarde de dolari anul trecut și are aproape 80.000 de angajați.

Dar alți producători de medicamente, precum britanicul-suedez AstraZeneca și farmacia americană Johnson & Johnson, s-au angajat să își ofere vaccinurile fără scop lucrativ până la finalizarea pandemiei.

Faptul că piața rămâne un factor de rigoare în viitor depinde de faptul dacă vaccinurile devin de tipul care necesită doar o singură dată – ca pentru rujeolă – sau dacă vor fi necesare vaccinări regulate, cum ar fi pentru gripă. Însă, în viitorul imediat, există mari rentabilități financiare.