Press "Enter" to skip to content

10 august 1500: Ștefan cel Marea dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.

Calendar istoric: 10 august

1500: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.

Broderie cu fir de aur, argint și mătase colorată pe un fond inițial de mătase roșie, astăzi înnoit. Vechiul fond se mai păstrează la nivelul inscripțiilor. Căptușeală dublă din pânză de in în culoare naturală și albastră.

Opera aceasta are și o inestimabilă valoare documentară, grație celor două portrete voievodale pe care le conține la registrul inferior: Ștefan cel Mare în stânga și doamna Maria-Voichița, în dreapta. Ambii sunt tratați în viziune aulică, înconjurați de stele și învesmântați cu mantii ceremoniale de brocard, țesut în fir de aur. Pe capete poartă mărețe coroane princiare, cu fleuroni lanceolați, la Ștefan, și stilizați ca flori de crin, la Voichița. De sub ele, li se revarsă, peste umeri, pletele. Brațele îndreptate către Iisus și atitudinile în care sunt prezentați le subliniază posturile de ctitori și donatori, specifice tablourilor votive murale.

Inscripții: „Io Ștefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, și doamna sa Măria, fiica lui Radu voievod, a făcut această dveră Mănăstirii sale Putna, în anul 44 al domniei sale, în anul 7008 (= 1500) august 10”.

1534: A început înălțarea Bisericii „Sf. Dumitru” din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.

1875: Este pusă piatra de temelie a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august), sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

1859: S-a născut Dimitrie Greceanu, a fost un politician și ministru român. A fost membru al Partidului Conservator. A îndeplinit funcția de ministru al justiției în perioadele 15 iunie 1906 – 12 martie 1907 și 27 august 1920 – 1 ianuarie 1921, apoi pe cea de ministru al lucrărilor publice în perioadele 11 decembrie 1916 – 28 ianuarie 1918 și 13 iunie – 16 noiembrie 1920. În perioada 6 ianuarie 1911 – 30 aprilie 1912 a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași.

1864: S-a născut Nicolae Filip, medic veterinar și agronom, conducător al primului institut zootehnic din România.

1884: S-a născut Panait Istrati (Gherasim Istrate), scriitor român (d. 1953). Prozele și romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ținuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase și religii și diverse orașele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieții. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză și română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.

1913: Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.

1919: În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.

1927: Barbu Cioculescu, a fost un poet, scriitor, eseist, critic literar și traducător român. Era fiul criticului literar Șerban Cioculescu și nepotul (de unchi) al muzicologului Radu Cioculescu.

1984: A încetat din viaţă Virgil Mazilescu, a fost un eseist, poet și traducător român, afiliat onirismului poetic. A scris printre altele poeziile „Cineva pe lume are nevoie de mine” și „Mi-am uitat casa și numele”.

surse: wikipedia.org, www.putna.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries