Press "Enter" to skip to content

10 iunie 1860: S-a născut Hariclea Hartulari Darclée, artista care a dominat scena lirică mondială

 Calendar istoric: 10 IUNIE

1415: Prima mențiune documentară a funcției de „spătar” în Țara Românească (atribuțiile acestuia erau comanda armatei și prezentarea însemnelor autorității domnești la ceremonii).

Spătar era în Moldova și Țara Românească denumirea oficială a unui dregător la curtea domnească, având la început sarcina de a purta la festivități sabia și buzduganul domnitorului iar mai târziu avea comanda cavaleriei, devenind comandant suprem al armatei în lipsa domnului. Mai târziu a fost șeful poliției. Această dregătorie a apărut în Țara Românească la 1415, în vremea lui Mircea cel Bătrân, când spătarul era, de obicei, al patrulea dregător din Sfatul domnesc.

1853: S-a născut Ion Pop-Reteganul, fost un pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.”

1860: S-a născut Hariclea Hartulari Darclée. A fost o cântăreață română de operă cu voce de soprană, fiind prima interpretă a rolului Floria Tosca din opera Tosca de Giacomo Puccini, premiera operei având loc la data de 14 ianuarie 1900 la teatrul Costanzi din Roma.

Dintre operele care au fost compuse special pentru ea şi interpretate în premieră absolută, amintim: ”Condor” de Carlos Gomes (rolul Odulea, Teatrul Scala din Milano, 1891); ”I Rantzau” de Pietro Mascagni (rolul Luisa, premiera absolută la Teatro della Pergola din Florenţa, 1892); ”Cristoforo Colombo” de Alberto Franchetti (rolurile Isabella di Aragona, Ikuamota, Teatrul din Genova, 1892); ”Amy Robsard” de Isidor da Lara (rolul Amy Robsard, Opera din Monte Carlo, 1897); ”Hero e Lenadro” de Luigi Mancinelli (rolul Hero, Opera din Madrid, 1897); ”Iris” de Pietro Mascagni (rolul Iris, premiera absolută la Teatrul de Operă din Roma, 1898, apoi la Milano şi Bucureşti); ”Enoch Arden” de Alexis Catargi (rolul Ammie Lee, Teatrul Naţional din Bucureşti, 1904); ”Eidelberga mia” de Ubaldo Pachierotti (rolul Catnei, Teatrul Colon din Buenos Aires, 1909), potrivit www.ziarulmetropolis.ro.

Faimoasa soprană Hariclea Darclée a primit mai multe decoraţii, între care Ordinul ”Bene Merenti”, clasa I, acordat de Carol I, şi distincţiile otomane ”Medalia Artistică” şi ”Marele Ofiţer al Sefakatului”.

„Trăim pentru lume, glorie şi pentru noi deloc”

Hariclea Darclée

1877: S-a născut Petre Cănciulescu. A fost un ofițer român cu gradul de general de divizie, care s-a remarcat atât în timpul participării României la Primul Război Mondial, cât și în perioada operațiilor militare pentru apărarea Marii Uniri. Printre funcțiile de comandă în care s-a făcut remarcat a fost aceea de comandant al Regimentului 1 Vânători „Regele Ferdinand” din Divizia 1 Infanterie, unitate care, s-a distins în vara anului 1917 în bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz. S-a mai făcut remarcat în anul 1918, la comanda Garnizoanei Chișinău în timpul Intervenției Armatei României în Basarabia, precum și în calitate de comandant al forțelor operative din Pocuția ale Diviziei 8 Infanterie, în timpul intervenției trupelor române din această regiune, în anul 1919. Cea mai înaltă funcție de comandă deținută a fost aceea a Corpului III Armată din Basarabia, în intervalul 1931-1937.

1931: A încetat din viață Traian Băcilă, general român.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries