Press "Enter" to skip to content

15 mai 2018: „Tânăra sofisticată” a lui Constantin Brâncuşi, o sculptură unică din bronz, a fost vândută cu 71 de milioane de dolari

15 mai 2018: Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard/Tânără sofisticată)” de Constantin Brâncuşi a stabilit un nou record de preț pentru artistul român în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s din New York, devenind astfel al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume. Această vânzare remarcabilă a fost relatată de The New York Times.

Opera a făcut parte din colecția lui Elizabethei Stafford, care, împreună cu soțul ei, Frederick Stafford, a cumpărat opera direct de la Brâncuși în timpul unei vizite în studioul său din 1955.

Potrivit artdaily.com, această operă rară și importantă este singurul exemplar din bronz al portretului stilizat al scriitoarei și moștenitoarei anglo-americane, Nancy Cunard. Sculptura include și o bază de marmură cioplită de Brâncuși, un element de o semnificație imensă, dată fiind importanța pe care artistul o atribuia interacțiunii dintre materiale și efectului combinat dintre subiectele sale sculptate și piedestalurile pe care le folosea.

Sculptura, o creație din bronz polizat, are o înălțime de 78 de centimetri și este montată pe un soclu din marmură. Trei colecționari au licitat pentru această lucrare, iar în cele din urmă a fost achiziționată de un colecționar care a licitat prin telefon. Taxele şi comisioane adăugate prețului final au fost în valoare de 190.000 de dolari.

Această vânzare din cadrul sesiunii „Evening Sale of Impressionist and Modern Art” a stabilit un nou record la licitații pentru lucrările lui Constantin Brâncuși. Anterior, recordul pentru cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost deținut de „Muza adormită”, vândută în 2017 pentru 51 de milioane de dolari.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries