Press "Enter" to skip to content

26 ianuarie 1944: A încetat din viață Maica Smara, educatoarea poporului român

HTML Image as link
Qries

CALENDAR ISTORIC: 26 ianuarie

Iosif Naniescu, Ioan Mihalache, Bucura Dumbravă, Maica Smara, Smaranda Gheorghiu

1902: A încetat din viață Iosif Naniescu (Ioan Mihalache), mitropolit și cărturar român, membru de onoare al Academiei Române (n. 1820)

Iosif Naniescu a fost proslăvit ca sfânt de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5 octombrie 2017, cu numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv Mitropolitul Moldovei.

Proclamarea canonizării lui a avut loc la 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași. 

Prăznuirea sa anuală se face pe 26 ianuarie.

1926: A încetat din viață Bucura Dumbravă, prozatoare română (n. 1868).

1944: A încetat din viață Maica Smara (n. Smaranda Gheorghiu), scriitoare și publicistă română, militantă activă în mișcarea feministă a epocii (n. 1857)

A fost o scriitoare și publicistă română, militantă activă în mișcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale, considerată educatoare a poporului. Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle.

Din versurile sale pentru copii, unele au intrat chiar în tradiția orală, precum “Vine vine primăvara / Se așterne-n toată țara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”…)

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Smaranda Gheorghiu a condus un cenaclu frecventat și de Mihai Eminescu și a fost prietenă cu iubita acestuia, Veronica Micle.

Ca scriitoare, a colaborat la cele mai importante ziare și reviste ale vremii, între care Convorbiri literare, “Fântâna Blanduziei”, Literatorul, Tribuna, Universul.

Ca om de cultură a participat ca membră a unor organizații culturale, atât din România, cât și din străinătate, ca “Dante Alighieri”, “Storia et Arte di Roma”, “Alianța Universală a Femeilor”.

1957: Premiera filmului „La Moara cu noroc”, ecranizare de Victor Iliu după nuvela lui Ioan Slavici, o reușită a cinematografiei românești. sursa/preluare: wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.