Press "Enter" to skip to content

Dogăritul, meşteşug popular românesc

Încă din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost tăiat şi transportat în ateliere unde a fost prelucrat şi transformat în diferite obiecte.

Dogarul este cel care face şi repară butoaie, lăzi şi ciubere. El lucrează în atelierul de dogărie. Există şi câteva legi nescrise referitoare la relaţiile cu clienţii. Una dintre aceasta este că nu se fac contracte pentru comenzi, ci se respectă cuvântul dat. Esenţa de lemn este aleasă în funcţie de destinaţia butoaielor; stejarul sau fagul alb pentru alimente, dudul sau salcâmul pentru băuturi, iar butoaiele de litraje diferite au denumiri aparte. Doagele pentru butoaie sunt curbate, sunt cioplite numai din bardă respectându-se fibra lemnului. Cele mai pretenţioase faze de lucru sunt: prinderea doagelor în cercuri şi etanşeizarea butoiului cu papură.

Dacă un tâmplar priceput sau mai puţin învăţat să simtă lemnul încă putem întâlni, cu dogarii nu se întâmplă acelaşi lucru. Din ce în ce mai mică devine aceasta breaslă a mesteşugarilor care odinioară creea butoaie, putini, găleţi. Esenţa lemnului este aleasă în funcţie de ce se pune în butoi. Pentru alimente, cum ar fi murăturile potrivit este stejarul sau fagul alb.

Dudul şi salcâmul se împacă bine cu lichidele. Doagele sunt curbate şi cioplite doar cu barda, lucrâd uşor pe fibra lemnului, după care se lăsa în apă, li se prind cercuri metalice şi se face etanşarea cu papură.

Prezentul se pare că nu le surâde dogarilor, tinerii nu mai îmbrăţişează acest meşteşug, subjugat tot mai tare de influenţa plasticurilor,  care şi-au făcut loc chiar şi la stâne, de catre ciobani.

După ce mesterii dogari nu vor mai fi, nu se ştie cine se va mai ocupa de acest meşteşug. Sunt şanse ca acest meşteşug să se piardă.  Nimeni nu mai pregateste dogari, nici in scolile de meserii, nici de ucenici. Pe vremuri nimeni nu punea nimic in ceva de plastic,  totul se punea în butoaie de lemn, butoiul de vin şi butoiul cu varză erau baza la casa omului. Până si ciobanii astazi, nu se mai folosesc la stana de vase din lemn, ciubere, donițe,  acum folosesc galeti din plastic sau din inox pentru lapte. Dogarii ca şi  tâmplari, au fost loviti de acest nenorocit de plastic.

 

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries