Press "Enter" to skip to content

Concursul Internaţional „George Enescu“, la 60 de ani de la lansare. Record de participanți.

HTML Image as link
Qries

Concursul Internaţional „George Enescu“, car are loc între 1 şi 23 septembrie la Bucureşti, este deschis publicului şi va aduce pe scenele româneşti şi în faţa juriului internaţional un număr record de tineri muzicieni.

A XVI-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu (1-23 septembrie 2018, Bucureşti) înregistrează un număr record de tineri înscrişi în competiţie: 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări de pe cinci continente. Cu o creştere a înscrierilor de 26% faţă de ediţia din 2016, Concursul Enescu are la această ediţieo prezenţă românească remarcabilă, cu 72% mai mare – în total, 36 de tineri români, înscrişi cu precădere la Secţiunea Pian. Faţă de ediţia din 2016, China şi Marea Britanie şi-au dublatreprezentarea în competiţie, în timp ce Italia şi-a triplat numărul de tineri muzicieni înscrişi.

În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121 la Secţiunea Vioară, 126 la Secţiunea Violoncel şi 27 la Secţiunea Compoziţie. 212 concurenţi provin din Europa şi Orientul Apropiat, 148 din Asia, 29 din America de Nord, 9 din Australia şi Noua Zeelandă, iar doi concurenţi sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezenţe le au Coreea de Sud – 70 de concurenţi, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22, Italia – 21 şi Statele Unite ale Americii – 20 de concurenţi. La Secţiunea Pian, participarea României este a doua cea mai numeroasă prezenţă după Coreea de Sud, reprezentată de 28 de concurenţi. Franţa are cea mai numeroasă participare la Secţiunea Violoncel, tot după Coreea de Sud care, cu excepţia Secţiunii de Compoziţie, are cei mai mulţi concurenţi pe secţiune. La Vioară, a doua cea mai numeroasă prezenţă aparţine Japoniei.

HTML Image as link
Qries

„Pornind de la vorbele lui George Enescu, aş adăuga că muzica reprezintă 30% excelenţă şi profesionalism, şi 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forţa exemplului. Diferite naţionalităţi se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor  – şi, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele şi problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, şi pace. Cred că artiştii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii şi acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranţă, trebuie doar să investim în ea!”, a declarat Directorul Artistic al Concursului Enescu şi al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype de la Berlin, în cadrul conferinţei de presă care a marcat deschiderea ediţiei 2018 a Concursului Enescu, pe 25 aprilie, la Ateneul Român.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries