Press "Enter" to skip to content

Gheorghe Lazăr: Fondatorul Învățământului Românesc

Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823, Avrig) a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, a înființat la București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.

Educație și Carieră Timpurie.

Născut într-o familie de țărani liberi, Gheorghe Lazăr a urmat școala primară la Avrig, avându-l ca dascăl pe Ioan Barac. Ulterior, a studiat la Liceul Piarist din Cluj (1798-1805), cu o scurtă perioadă la Liceul Catolic din Sibiu în 1802. După obținerea bacalaureatului, a primit o bursă de la Biserica Ortodoxă pentru a studia la Viena. Acolo, Lazăr a urmat cursuri de filozofie, istorie, științe fizico-matematice și teologie. Revenit în Transilvania, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă din Sibiu. A tradus lucrări pedagogice și a creat un manual de pedagogie în limba română.

Conflictul cu Biserica Ortodoxă.

În 1815, Gheorghe Lazăr a candidat pentru funcția de episcop al Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus. În același an, s-a confruntat cu episcopul Vasile Moga, care susținea învățământul în limba slavonă, împiedicând activitatea culturală a lui Lazăr și interzicând tipărirea manualelor în română. În urma unui proces disciplinar, Lazăr a fost destituit și pus sub supravegherea autorităților. Acest incident l-a determinat să se mute la București în 1816, unde a început să predea ca profesor particular.

Înființarea Școlii de la Sfântul Sava

Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, Gheorghe Lazăr a promovat ideea unei școli românești de nivel științific în Țara Românească, unde învățământul se desfășura predominant în limba greacă. La 24 martie 1818, a obținut aprobarea pentru înființarea unei școli românești și a început să predea în limba română într-un local improvizat din centrul Bucureștiului, la Sfântul Sava. Inițial, elevii săi erau fii de meseriași și târgoveți, în timp ce fiii boierilor frecventau școlile grecești. Noua instituție a devenit rapid un centru important de cultură românească. Printre primii săi elevi s-au numărat Petrache Poenaru, Daniel Tomescu și Simion Marcovici.

Contribuții și Impact.

Gheorghe Lazăr a fost un răspânditor de cultură într-o epocă în care educația era rezervată claselor sociale înstărite. Cursurile sale în limba română au avut un impact major, deschizând noi orizonturi pentru mulți români. A tradus și a scris cărți în limba română, aducând cunoașterea științelor matematice și filosofiei aproape de popor.

Participarea la Revoluția din 1821.

HTML Image as link
Qries

În timpul Revoluției din 1821, Gheorghe Lazăr și elevii săi s-au alăturat lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni și instruindu-i pe panduri în mânuirea armelor. Documentele istorice menționează activitatea sa inginerească, inclusiv ridicarea topografică a unor moșii.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries