Press "Enter" to skip to content

Jean Constantin şi râsul lui inconfundabil 

HTML Image as link
Qries

Jean Constantin, unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie din teatrul și cinematografia românească, a încetat din viață pe 26 mai 2010. Născut pe 21 august 1927 la Techirghiol, județul Constanța, Constantin Cornel Jean, așa cum era cunoscut în acte, a crescut într-o familie numeroasă cu cinci fete și patru băieți. Tatăl său, Dumitru Jean, era macedonean albanez, iar mama sa, Caliopi Stavreg Zaharia, era de origine greacă. Aceasta din urmă a fost o figură influentă în viața lui Jean, având o voce remarcabilă și încurajându-l să recite poezii de mic copil.

Anii de război au fost dificili pentru familia Jean, care a fost nevoită să se mute frecvent din cauza lipsei de muncă a tatălui. Jean Constantin a urmat cursurile Școlii gimnaziale nr. 3 din Constanța și ulterior Școala de arte și meserii din București, specializându-se în desen tehnic. Tatăl său l-a implicat în diverse meserii, de la cofetar și ajutor de zidar până la creator de modele de pantofi de pânză.

HTML Image as link
Qries

La doar 17 ani, Jean Constantin s-a angajat în port, unde a lucrat alături de viitorul mare actor Ilarion Ciobanu. Cei doi au participat la un spectacol al brigăzii artistice portuare intitulat „Pentru libertate”. După o perioadă ca brigadier pe șantierul Bumbești-Livezeni și serviciul militar obligatoriu la Turnu Severin, Jean Constantin a lucrat la Electromontaj Constanța și apoi la Întreprinderea Metalurgică de Utilaje Medgidia.

Pasiunea pentru teatru l-a adus în 1957 la Teatrul Fantasio din Constanța, unde a activat până la pensionare. Aici a fost coleg cu nume mari ale scenei românești, precum Dan și Sida Spătaru, Aurel și Gelu Manolache sau Mariana Cerconi. A locuit într-un apartament decent aproape de faleza din Constanța, după ce inițial locuise în condiții precare.

Jean Constantin a debutat în cinematografie în 1965 cu rolul din „Procesul alb”, iar un an mai târziu a jucat în „Haiducii”. A urmat o serie de roluri în producții de succes, printre care „Prea mic pentru un război atât de mare” și „Canarul și viscolul”, dar consacrarea a venit începând cu anul 1970 cu seria B.D., unde a interpretat rolul lui Patraulea. Colaborarea cu regizorul Sergiu Nicolaescu a început în 1973 cu „Nemuritorii”, iar rolul său magistral ca Ismail în „Toate pânzele sus” a devenit legendar.

Alte roluri notabile includ „Revanșa” (1978), „Nea Mărin miliardar” (1979), „Pruncul, petrolul și ardelenii” (1981), „Secretul lui Bachus” (1984) și multe altele. După 1990, a continuat să joace în filme precum „Atac în bibliotecă” (1992), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994) și „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006).

Jean Constantin a primit numeroase distincții pentru contribuția sa la teatru și film, inclusiv Premiul special pentru teatru de revistă din partea UNITER în 2003 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer în 2004. În 2006, a fost recompensat cu Diploma de excelență pentru rolul din „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” și Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo în 2008. În 2007, a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de Ierusalim.

Viața personală a actorului a fost marcată de trei căsnicii, ultima cu Elena Nina Petcu. În anii 2009 și 2010, Jean Constantin a fost internat de mai multe ori din cauza problemelor cardiace și a decedat la 26 mai 2010, la vârsta de 82 de ani, în apartamentul său din Constanța. A fost înmormântat două zile mai târziu în Cimitirul Central din Constanța.

În amintirea sa, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret din Constanța poartă, din 20 aprilie 2018, numele „Jean Constantin”.

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries