Press "Enter" to skip to content

Măştile populare românești, un element cheie al patrimoniului nostru cultural

Măştile populare sunt folosite în ultimii ani, în special de tineri, pentru a mai scoate un ban de Sărbători. Puţini sunt cei care mai ştiu că există o tradiţie în confecţionarea măştilor şi un ritual pentru fiecare sezon al anului, care se păstrează din perioada de dinainte de creştinism.

Măştile populare erau folosite în România încă din perioada precreştină, iar ele s-au păstrat o vreme şi în creştinism. Puţini ştiu că până şi tăiatul porcului de Crăciun este un obicei păgân.

Măştile sunt legate de anotimpuri, dar şi de naştere, nuntă şi înmormântare. Principalele momente din viaţa omului erau însoţite în acele vremuri de nevoia de veselie. Aşa au început să inventeze oamenii tot felul de obiceiuri. ”În perioada aceea exista credinţa că toate duhurile rele se îngrămădesc pe pământ la sfârşitul anului şi ele trebuie alungate, ca să întâmpinăm prima zi din noul an fără tot soiul de lucruri rele”, explică Paul Buţa, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti populari gălăţeni. Toate aceste tradiţii s-au păstrat practic prin viu grai… citiți mai mult pe www.voceanationala.ro

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries