1 octombrie 1924: Adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română

Adoptarea Calendarului Gregorian Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.

Calendar istoric: 1 octombrie

1847: S-a născut Simion Florea Marian, a fost un folclorist, etnograf, naturalist, istoric, profesor, preot român, membru titular al Academiei Române.

1855: A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar și comercial, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

1872: S-a creat, la București, „Asociația generală a lucrătorilor din România”.

1875: Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare” cu „Soacra cu trei nurori”.

1892: A încetat din viață George Sion poet, memorialist și traducător român.

1899: A încetat din viață Anton Bacalbașa, (n. 21 februarie 1865, Brăila – d. 1 octombrie 1899) a fost ziarist, prozator și traducător român, creatorul personajului literar Moș Teacă. Împreună cu Ion Luca Caragiale a creat și redactat prima serie (1893) a revistei umoristice „Moftul român”. A făcut parte din mișcarea muncitorească și a colaborat la „Contemporanul” și la publicațiile socialiste Emanciparea, Drepturile omului.

1920: A fost înființată Legația română din Budapesta. Traian Stârcea a fost numit consul.

1920: A fost înființată Legația României la Viena. Consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.

1924: Adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română. Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire. Este o modificare a calendarului iulian anterior, în conformitate cu propunerea medicului și astronomului calabrez Luigi Lilio, care a participat la comisia prezidată de profesorul astronom iezuit Christophorus Clavius, de la Colegiul Roman, împreună cu matematicianul și astronomul sicilian Giuseppe Scala și matematicianul și astronomul perugian Ignazio Danti. Modificarea a fost aprobată și decretată, prin bula papală Inter gravissimas, de Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582.

Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.

2005: Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.

sursa/preluare: wikipedia.org