Press "Enter" to skip to content

16 octombrie 1935: A încetat din viață Constantin I. Nottara, fondatorul teatrului românesc modern

Constantin Nottara este o figură emblematică în istoria teatrului românesc. Elev al lui Ștefan Vellescu, a început să se afirme pe scena Teatrului Național încă din 1877. Deși a fost un adept al realismului în interpretare, Nottara a traversat și o perioadă în care stilul său a fost influențat de romantism, sub îndrumarea lui Mihail Pascaly.

Educația sa în arta dramatică a fost una solidă, având la bază studii la prestigiosul Conservator de Artă Dramatică și Lirică din București și la renumitul Teatrul Odeon din Paris. La întoarcerea sa în țară, la vârsta fragedă de 24 de ani, a preluat majoritatea rolurilor principale ale Teatrului Național. A excelat în roluri precum Shylock, Hamlet și Lear din teatrul shakespearean, Oedip din „Oedip rege” de Sofocle, și multe altele, jucând în total aproximativ 700 de roluri de-a lungul a 60 de ani de carieră.

Orientarea sa artistică a fost influențată de dramaturgia originală, îndrumarea lui Ion Luca Caragiale și colaborarea cu actori renumiți precum Aristizza Romanescu și Grigore Manolescu. Acesta a revenit la realism, oferind un joc profund emoționant, caracterizat de un glas modulat și o expresivitate remarcabilă.

Pe lângă activitatea sa pe scenă, Nottara a avut o prezență semnificativă și ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București. A format actori de renume, printre care Tony Bulandra și Maria Ventura.

Viețuirea sa a fost strâns legată de Teatrul Național, locuind în apropierea acestuia. Casa sa memorială se afla pe Bulevardul Dacia, nr. 105. Nottara și-a încheiat povestea vieții în 1935, fiind înmormântat în Cimitirul „Sf. Vineri” din București.

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries