Press "Enter" to skip to content

25 mai 1993 / A încetat din viață Horia Sima, politician român, lider al Mișcării Legionare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Horia Sima, unul dintre cei mai controversați polticieni români a fost ultimul lider al Mişcării Legionare din România. El i-a urmat fondatorului acesteia, Corneliu Zelea Codreanu, asasinat la ordinul regelui Carol al II-lea. A murit în 1993 și a fost înmormântat în Spania.

Horia Sima a condus Mişcarea Legionară vreme de 53 de ani, din 1940 pînă în 1993 cînd s-a stins din viaţă la Madrid Comemorarea a 20 de ani de la moartea lui Horia Sima s-a organizat la Mândra, Sibiu, Cluj şi Bucureşti ,,Dacă spun că va ajunge prim ministru, nu spun nimic” spunea profesorul universitar Ioan Petroviciu despre Horia Sima cînd a susţinut bacalaureatul la Liceul Radu Negru din Făgăraş Căpitanul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, l-a numit ,,omul meu de zile negre”  Premoniţia Căpitanului Zelea Codreanu l-a transformat pe Horia Sima în comandant al Mişcării create de el.

HTML Image as link
Qries

Sima a fost pentru câteva zile ministru în guvernul Ion Gigurtu și vicepreședinte al consiliului de miniștri în guvernul național-legionar prezidat de Ion Antonescu. În zilele 21-23 ianuarie 1941, Horia Sima a declanșat și a condus Rebeliunea legionară împotriva Conducătorului Ion Antonescu și a armatei române, pentru care a fost condamnat în contumacie la moarte (14 noiembrie 1941).

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries