Press "Enter" to skip to content

30 noiembrie 1938: La ordinul regelui Carol al II-lea, este asasinat Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gărzii de Fier

Calendar istoric: 30 NOIEMBRIE

1811: Alexandru Hâjdeu, scriitor român din Basarabia, membru fondator al Academiei Române (d. 1872). A fost un scriitor român din Basarabia, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu.

1929: Manifestul către țară al Partidului Național-Țărănesc, în care se regăsesc problemele fundamentale ale vieții economice și social politice și căile de soluționare a acestora.

HTML Image as link
Qries

1934: A încetat din viață Cincinat Pavelescu, poet și epigramist român, autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri. (n. 1872)

1938: La ordinul regelui Carol al II-lea, este asasinat liderul Gărzii de Fier Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii), de către jandarmii care îi transportau la închisoarea Jilava.

Incidentul are loc în pădurea Tâncăbești, din apropierea Bucureștiului. După execuție, Zelea Codreanu și cei 13 legionari, au fost aruncați într-o groapă comună după ce au fost împușcați în spate, peste cadavre aruncându-se acid sulfuric.

1940: Au loc, la București, funeraliile fondatorului și liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu, și a celor 13 legionari, uciși în anul 1938, la ordinul regelui Carol al II-lea.

sursa/preluare: wikipedia.org

HTML Image as link
Qries

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries